Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerinted mi az oka annak,...

Szerinted mi az oka annak, hogy a köznyelv napjainkban egyre igénytelenebb?

Figyelt kérdés
2010. máj. 28. 16:50
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
52%
Há' a Faszom tuggya vazze!
2010. máj. 28. 16:55
 2/15 anonim ***** válasza:
62%

Az iskolában nem tanulnak meg helyesen írni,értelmesen kifejezni a mondanivalójukat. A Neten pedig nem is tartják szükségesnek. A TV-k,rádiókban,a Parlamentben a közszereplők sem beszélnek igényesen,szépen. Sőt,hallottam már olyan színészt is,aki pöszén,csúnyán beszélt.

A példa pedig ragadós.

2010. máj. 28. 17:11
 3/15 anonim ***** válasza:
89%
Feltételezem, hogy a könyveladások drasztikus lecsökkenése lehet az ok. Mindenki rohan, túl sok dolgunk van, munka, család, továbbképzés, akármi, egyszerűen kevés a szabadidő, főleg, ha még némi sportot, egyéb hobbit is bele akarunk tuszkolni a mindennapjainkba. Aztán, ha már szellemileg-fizikailag kimerülve lerogytunk, egyszerűbb tévézni, mint belemerülni egy könyvbe. A "filmes" szókincs viszont elég gyatra.
2010. máj. 28. 17:19
 4/15 anonim ***** válasza:
17%
Nyugatot majmoljuk :(
2010. máj. 28. 17:28
 5/15 anonim ***** válasza:
83%

Az iskolai oktatás színvonalának romlása az egyik oka. Elődeink sokkal többet olvastak, és ez sokat segített, illetve ez teremtette meg az alapokat, hiszen honnan máshonnan szerezhették meg a szókincset? Persze egymástól, de akitől hallottak valamit az az illető is a könyvek és a tanulás segítségével ismerte meg az adott szót.

Mivel azonban a parasztok nem olvastak, mégis a mi magyar földműveseink voltak a világ egyik legcifrábban káromkodó népei :), ezért feltételezek egy másik okot is! Ők egymástól tanulták el, és nem gyarapodott a szókincsük, de széles volt a skála tele jó hosszú szavakkal. Ma már felgyorsult a világ, és arra törekszünk az időhiány miatt, hogy minél tömörebben, minél gyorsabban és minél kevesebb köntörfalazás/körülírás nélkül fogalmazzuk meg a mondandónkat. Vegyük észre, hogy nem csak a szókincs lett egyre szűkebb, de a használt szavakat is csak rövidítve írjuk. Sms-ben a karakterszámok korlátoznak, MSN-en a gyorsaság számít, mert akaratlanul is annyi idő alatt akarjuk eljuttatni az információt a partnerhez, amennyi idő alatt az a valós beszélgetés alatt megkapná. Ez persze lehetetlen, mivel nem tudunk olyan gyorsan gépelni, mint beszélni, de a rövidítés valamelyest segít :)

17:11: a pöszeség mióta számít nyelvi gyatraságnak? Aki pösze, nem tehet róla, és senki sem fogja követni a példáját. Azon kívül semmi köze a szókincs és a kifejezési mód szegényességéhez :S Legközelebb a vakokat is leszólod, amiért nem tudnak értelmezni egy festményt?

2010. máj. 28. 17:52
 6/15 anonim ***** válasza:
56%
Igénytelenül csak az igénytelen emberek beszélnek. Ellenben, az természetes, hogy a nyelvek az idő folyamán egyre inkább egyszerűsödnek, ez is egyfajta fejlődés. Olvass bele egy XVIII. századi műbe, ahol a sok "köntörfalazástól" a szöveg szinte értelmezhetetlen.
2010. máj. 28. 21:06
 7/15 anonim ***** válasza:
56%
Mert az intelligenciaszint is vele csökken. Azonkívül én felháborítónak tartom, hogy a szülők is engedik a gyerekeiknek, hogy minden sz*rt nézzenek; múltkor is volt nálunk egy házaspár, a gyerekükkel nem tudtak mit kezdeni, úgyhogy leültették a TV elé, és benyomták neki az első "mesecsatornát", amit találtak. Amik ugye gyerekeknek szólnak, tehát ártatlanok. Hát régen talán még igaz is volt, a TV-maci, meg a Vízipók időszakában, de ezen például a Family Guy ment, amiben b@zdmegoltak rendesen. Nem csoda, hogy már minden gyerek 5 évesen elkezd káromkodni. Engem szájon is vágtak érte (nem vagyok 80 éves, csak 17). Én Micimackót nézhettem egy csomó ideig, és lett is tőle elég jó szókincsem. Meg már igazából hülyék a gyerekek. Egy átlag tizenéves nem bírja felfogni, hogy az a mondat, hogy "Megkérdeztem Józsit, hogy ismeri-e a barátomat?" helytelen, mert nem kérdőjel kell a végére, hanem pont. Én ezt például érzem, és rém idegesít, hogy az újságokban is folyamatosan elírják, pedig én tudom, hogy a főmondat típusához kell igazítani az írásjelet, és nem azért tudom, mert bemagoltam a nyelvtankönyből, hanem mert sokat olvastam már kisgyerekként is, és érzem, hogy hogyan kell leírni. Hát ez van.
2010. máj. 29. 23:09
 8/15 anonim ***** válasza:
0%

"Szerinted mi az oka annak, hogy a köznyelv napjainkban egyre igénytelenebb?"

Ki állítja ezt? Mert úgy kérdezed, mintha lenne egy tény, aminek a miértjére keresed a választ. Nem hiszem, hogy "igénytelenebb" lenne (bármit is jelentsen ez) a köznyelv ma, mint régen. Az, hogy a 19. századból az egyetlen szövegmintád egy Jókai-regény, nem jelenti azt, hogy az akkori emberek (pl. analfabéta parasztok) úgy beszéltek, mint Jókai.

2010. máj. 30. 00:00
 9/15 anonim ***** válasza:
Nádas professzor szerint nem romlik a nyelv.
2010. máj. 30. 00:34
 10/15 anonim ***** válasza:
76%

Lehet, hogy nem romlik a nyelv, de akkor a Gyakorikérdések nem reprezentatív oldal. A kérdező jogosan teszi fel itt ezt a kérdést. Mert ami itt megy, az egy katasztrófa...

Ne mondjátok azt, hogy akkor ne olvassam, mert a felvetődő problémák érdekelnek, csak a szókincs... meg az iszonyatos helyesírás... Mintha az itt választ keresők és adók 90%-a a második elemiből szökött volna ide!

Mindig azzal dicsekedtem, hogy a magyar nyelv nagyon könnyű azoknak, akik itt születtek, hiszen minden betűt kiejtünk, rengeteg szinonima van, és most rájöttem, hogy a más anyanyelvűeket nem nézhetem le, ha a saját nyelvüket hibásan használják, mert nálunk is rengeteg a javítani-, helyrehoznivaló...

Egy szégyen. A könyvek drágák, az ócska filmek olcsók, az iskola igénytelen, hát mit akartok? Ahogy mondják, "ez van, ezt kell szeretni".

Csak belenyugodni nehéz...

2010. máj. 30. 10:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!