Jehova, Jahve, vagy Jah Isten neve?
Vidiripi
Isten neve JHVH! Az Ószövetségben több mint 6000-szer fordul elő sok esetben névösszetételekben pl.:Jahu
"Amikor a középkor elején magánhangzókkal is ellátták a héber szöveget, a JHVH-ra az A. magánhangzókat alkalmazták, hangtanilag megkövetelt változtatással, amennyiben a kezdő J-re nem az a-hangzót, hanem a fél hangzót tették, így állott elő a JHVH szó, melyet nemzsidók Jehová-nak, a tudományban azonban a héber névszóképzés törvényének megfelelően Jahve-nak ejtenek."
"Jehova: →Jahve nevének helytelen kiejtésen alapuló változata. - 1100 k. keletkezett ill. terjedt el a Biblia maszoréta szövege alapján. A →maszoréták ui. a Jhvh mássalhangzóihoz az Adonáj ('az Úr') magánhangzóit illesztették, mégpedig a maszoréta vokalizálás szabályainak megfelelően a helyett e-t. A ~ szónak etimológiailag értelme nincs. Csak a nem zsidók körében vált használatossá, a zsidók sohasem használták."
Jehova tanúi is szóba kerültek.
A Jehova alaknak egyébként nincs etimológiai értelme!
De azért nézzük! Érveljünk könyv "Jehova" szócikk!
"Meghatározás: Az egyedüli igaz Isten neve. Ezt a nevet ő adta saját magának." (187. oldal)
A szervezet pedig úgy közli, mint olyan nevet, amit maga az Isten nyilatkozott ki! Holott a Jehova Kr.u. 1100-ban keletkezett s a 16. században terjedt el igazán. Szóval addig Jehova nem is létezett.
De lehet érdekességet találni az Őrtorony online könyvtárában is!
Íme:
"A Katolikus fordítás 1992-es kiadása a „Megjegyzések a könyv használatához” részben (a 8. oldalon) ezt írja: „ A Jahve nevet . . . a hagyománynak megfelelően »Úr« szóval fordítottuk. De kivételesen meghagytuk a héber alakot ott, ahol külön hangsúly van rajta.” A Magyarázatos Károli Biblia az 5Mózes 28:58-hoz fűzött magyarázatában ezt írja: „ A történelem és a kinyilatkoztatás egyik különössége, hogy homály fedi Isten ósz-i [ószövetségi] legközvetlenebb és legszemélyesebb neve . . . , a héber JHVH szó helyes kiejtését. A »Jehova« változat a név mássalhangzóinak és az »Úr« jelentésű egyik szó (Adonáj) magánhangzóinak összevetéséből ered. Feltehetőleg a »Jahve« az eredeti kiejtés. A nevet tulajdonképpen nem is ejtették ki, mivel a később élt zsidók túlságosan szentnek tartották ahhoz, hogy kimondják és féltek, hogy megsértik a 2Móz 20:7 és 3Móz 24:16 tilalmát"
Istennek nincs neve, mert nem teremtmény. JHVH jelentése: Én vagyok, aki kezdettől és öröktől fogva van. Azaz én vagyok az örökké való! Ez nem személynév, hanem tulajdonság.
Valamint Istennek számtalan neve van ami nem Jehova. Az ó szövetség tele van olyan mondattal, ami így végződik: " Ez az én nevem", és nem a (Jehova) van elé írva, hanem valami tulajdonság jelző, birtokos jelző stb. stb.
Valamint Mihály nem azonos Jézussal.
Jézus Isten Fia, a testben megjelent Isten, nem teremtmény.
Mihály pedig teremtmény, egy fejedelmi Fő Angyal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!