Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Gramatikailag hogy helyes a...

Kutykuruttty kérdése:

Gramatikailag hogy helyes a vedlés?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Felmerült egy érdekes szituáció párbeszéd közben, amire most kíváncsiak lennénk, hogy mondják helyesen.

Egy kicsit leégtem a napon, viszont még nem hámlott le a bőröm, és szerintem nem is fog. Barátnőm viszont azt igyekezett megfogalmazni EGY SZÓVAL, hogy "még lehet, hogy le fogod vedleni". Az egésznek az lett a vége, hogy "levedelheted" ami tudtommal mást jelent.

Valakinek valami ötlet? Tehát mi az egyes szám, második személy, feltételes mód a vedlésre? XD

2017. júl. 12. 17:56
 1/3 anonim ***** válasza:

Van másik szó is, ami bizonyos alakban nem használatos. Ilyen pl. a siklik (vonat) ige.

Kisikolhat a vonat. XD

Szerintem a vedlik igénél is ez állhat fenn.

2017. júl. 12. 20:29
 2/3 anonim ***** válasza:
A -lik végű igék kivételes csoportot képeznek, nincs feltételes és felszólító alakjuk. Rájuk lehet ugyan erőltetni ilyen toldalékokat, de nagyon magyartalanul hangzik a végeredmény.
2017. júl. 12. 22:14
 3/3 anonim ***** válasza:
Még levedlheted. Szokatlan mássalhangzó torlódás, de attól még nem egyedi (pl. Lidlből). Másik lehetőség ha nem E/2, hanem a bőr az alany: Még levedlődhet.
2017. júl. 13. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!