Akik "furcsa" nyelvjárásban beszélnek (pl. : palóc), azok hogy tudnak mégis helyesen írni?
Ők is ugyanúgy hangokat társítanak betűkkel, ahogy a sztenderdet beszélők is, csak nem ugyanazokat a beszédhangokat (pl. A-Á "felcserélése").
Ez ugyanolyan megszokás csak, mint hogy az S betű az /s/ hangot jelöli – jelölhetné az /sz/-et, mint a nyelvek többségében...
Innentől kezdve számukra is pont ugyanolyan nehézségű a helyesírás, mint bárki másnak.
Palóc felmenőkkel palóc földön töltöttem a fél életem úgy 1-2 évvel ezelőttig, cserébe Simonyi Zsigmondokat (nyelvtan verseny) nyertem rakásra..nem látom a hibát :D
Megyek rokonokhoz, 3 nap alatt átáll a szám a helyi hangképzésre, az agyam egyből vált a helyi szavakra, ettől függetlenül ha a barátaimmal beszélek, a köznyelvi szavakat használom. Inkább büszke vagyok rá hogy olyan mintha két nyelven is beszélnék néha, pedig mindkettő magyar.
a móka ott jött mikor összejöttem párommal akinek Erdélyi szülei vannak ottani szóhasználattal..szóval nálunk ha ketten vagyunk, előfordul hogy lakásfelújításkor passzoló mintájú firhangot és moketát veszünk :DD persze a boltban automatikusan feltételezzük hogy az eladó nem értené ezért egyből észrevétlenül váltunk
" passzoló mintájú firhangot és moketát veszünk :"
Ebben biztos lehetsz :) Mi ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!