Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Akik "furcsa" nyelvjárásban...

Akik "furcsa" nyelvjárásban beszélnek (pl. : palóc), azok hogy tudnak mégis helyesen írni?

Figyelt kérdés

2017. máj. 29. 17:38
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Ők is ugyanúgy hangokat társítanak betűkkel, ahogy a sztenderdet beszélők is, csak nem ugyanazokat a beszédhangokat (pl. A-Á "felcserélése").

Ez ugyanolyan megszokás csak, mint hogy az S betű az /s/ hangot jelöli – jelölhetné az /sz/-et, mint a nyelvek többségében...

Innentől kezdve számukra is pont ugyanolyan nehézségű a helyesírás, mint bárki másnak.

2017. máj. 30. 08:41
 12/21 anonim válasza:
69%

Palóc felmenőkkel palóc földön töltöttem a fél életem úgy 1-2 évvel ezelőttig, cserébe Simonyi Zsigmondokat (nyelvtan verseny) nyertem rakásra..nem látom a hibát :D

Megyek rokonokhoz, 3 nap alatt átáll a szám a helyi hangképzésre, az agyam egyből vált a helyi szavakra, ettől függetlenül ha a barátaimmal beszélek, a köznyelvi szavakat használom. Inkább büszke vagyok rá hogy olyan mintha két nyelven is beszélnék néha, pedig mindkettő magyar.

a móka ott jött mikor összejöttem párommal akinek Erdélyi szülei vannak ottani szóhasználattal..szóval nálunk ha ketten vagyunk, előfordul hogy lakásfelújításkor passzoló mintájú firhangot és moketát veszünk :DD persze a boltban automatikusan feltételezzük hogy az eladó nem értené ezért egyből észrevétlenül váltunk

2017. jún. 6. 18:51
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

" passzoló mintájú firhangot és moketát veszünk :"

Ebben biztos lehetsz :) Mi ez?

2017. jún. 7. 05:43
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Előző, keress rá neten. ;) A firhang az a függöny, asszem. De engem nem izgat, ezért nem keresek rá. :)
2017. jún. 9. 18:24
 15/21 anonim válasza:
100%
A firhang "nálunk" függöny, a moketa Pároméknál szőnyeg:))
2017. jún. 10. 00:30
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
SOha nem hallottam ezeket a szavakat :)
2017. jún. 10. 00:58
 17/21 anonim válasza:
82%
Pont annyira helyesen beszélünk, akárcsak ti, magyarországi magyarok. Az, hogy máshogy ejtsük ki a szavakat, nem jelenti azt, hogy helytelen. Ugyanazt mondjuk, amit ti, csak néhány betűt nem ejtünk ki, vagy éppen jobban meghuzzuk azt.
2017. okt. 5. 22:06
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Á, mint Álemér:-D.
2018. máj. 20. 23:25
 19/21 anonim ***** válasza:
0%
12: Nyelvtanverseny. Te sem helyesírás szekcióban nyertél.
2018. máj. 20. 23:26
 20/21 anonim ***** válasza:
30%
És az erdélyi is kisbetű. Hová süllyedünk...
2018. máj. 20. 23:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!