Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Olasz nyelv. Mikor con és...

Olasz nyelv. Mikor con és mikor col?

Figyelt kérdés
Mi különbség van a con és a col határozószó között? Mikor melyiket kell használni? Nagyon ritkán találkoztam eddig a col-lal, de akkor se jöttem rá, miért az van.

2017. máj. 16. 01:16
 1/6 anonim ***** válasza:
A con egy sima elöljárószó, a col pedig a con il összevonása, pl. con il cane = col cane. Utóbbit nem mindenhol használják, ha jól tudom.
2017. máj. 16. 07:57
 2/6 anonim ***** válasza:
Az első nagyon jól leírta. Csak megerősíteni tudom.
2017. máj. 16. 21:37
 3/6 A kérdező kommentje:

Grazie mille, rengeteg helyen kerestem, átnéztem a tankönyveimet is, de sehol se találtam. Gyanítottam, hogy itt is valami összevonásról lehet szó.

Bár nem tudom, mennyire helyes, de mostanában abban a kontextusban találkoztam vele (olasz anyanyelvűektől), hogy pl. io col Ernesto. De szerintem személynév elé nem kell se il, se la, a magyarban se használnak személynevek előtt határozott névelőt. Vagy az olaszban ez nem probléma?

2017. máj. 17. 03:27
 4/6 anonim ***** válasza:

az olasz nyelvtanban a con szócska összevonása már csak a hímnemű határozott névelővel engedett, de ahogy az első írta nem mindenhol használják, azonban azt hozzátenném, hogy például hivatalos iratokban célszerű a con il szerkezetet használni, ismerősök között elmegy ha összevonod

a beszédben a jobb ejthetőség érdekében sokszor a nőnemű névelővel is összevonják (colla, colle stb)

egyébként erről az olaszok is vitatkoznak mivel dialektusokban előfordulnak a nyelvtan szerint nem megengedett formák is habár most nem ez a lényeg

újságokban szoktam látni col, és ennek többesszámú változatát ez a coi

a per szócskával semmit nem lehet összevonni, külön kell írni

2017. máj. 17. 17:52
 5/6 anonim ***** válasza:

jah igen nem kell kitenni a határozott névelőt ha ismert személyről van szó

mia madre, mia nonna stb

mio padre, mio nonno stb

ugyanakkor ha hangsúlyos ez a személy akkor ki kell tenni

2017. máj. 17. 17:56
 6/6 A kérdező kommentje:

Ha úgy nézzük, magyarul se tud rendesen minden magyar anyanyelvű, gondolom, az olaszoknál se más a helyzet. Csak ez volt olyan furcsa, hogy minek névelő a személynév elé.

De nagyon köszönöm a segítséget.

2017. máj. 18. 01:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!