Volt rá szabad ideje és nagyon kitartó is volt. Ez így helyesírásilag rendben? Nem kell az és elé vessző? És a szabad időt lehet így külön írni?
Szia, a szabadidősben tennék vesszőt az és elé, viszont mérget nem vennék rá, mert a mondatokat összekötő "és" az a dolog, amit az elmúlt negyven-pár év nem bírt elsajátíttatni vélem (mármint hogy mikor köll és mikor nem köll elé vessző, de talán jár erre egy magyartanár).
Ha a kutya meg az egér elé kitetted a névelőt, én tennék a macska elé is, és mivel felsorolás, az és elé nem kell vessző - ez viszont száz százalék.
Jancsi és Juliska
Jancsi, Jóska és Julcsa
Jancsi, Jóska, Lujza és Julcsa...
Nekem anno azt tanították, hogy felsoroláskor vagy mindenik elé kiteszem, vagy csak az elsőhöz. Nem tudom, ez él-e még, mindenesetre a szerkesztő ki szokta javítani vala, és beteszi a névelőket, ha én kihagyom.
Tehát: a kutya, macska és egér lehettek a segítségére,
vagy: a kutya, a macska és az egér lehettek a segítségére
(nagyon kevés névelőt használok, állítólag kevesebbet az átlagnál, de nekem most a második valahogy jobban tetszik:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!