Angolban hogy mondjuk az olyan szerkezeteket mint például "nem tudom mitől függ, hogy ki melyiket viseli"?
I don't know what it depends on who wears which.
Igazából nem olyan nehéz :D Arra kell ügyelned, hogy melyik mondatrészhez kapcsolódik a rá vonatkozó mellékmondat. (Ezenkívül a ráutaló fordított szórendjére.)
The girl + (that/who/semmi) I like + is in my class.
The girl is in the class +(that/which/semmi) I go to.
I don't know + anything. (tárgy a végén)
I don't knw + what your name is. (fordított szórendes félmondat)
The football game + depends on the weather.
The weather is what the football game depends on. (az, ami[n])
What does the football game depend on?
The football game + depends on whether the weather is nice.
I don't know + if the football game depends on + whether the weather is good (or not).
I don't know who the mother of the classmate + (who/that/semmi) I met in high school + while practicing karate + for my karate contest + that I enrolled in 2 days before + since my mom wanted me to + IS. (<- ez az utolsó szó még az eredeti mondathoz tartozik: I don't know who X is.
Ja és:
I don't know who the man that I saw is.
I don't know who it is that I saw.
Nem tudom, hogy ki az a férfi, akit láttam.
Nemtudom, hogy ki AZ, AKIT láttam.
Tehát lehet úgy is csinálni, hogy rögtön berakod a félmondatot a mondatrész helyére, de lehet úgy is, hogy bedobsza mondatrész helyére egy névmást, amire aztán egy újabb félmondattal visszautalsz. Sok esetben az utóbbi egyszerűbb.
Lényegében megegyezik miden a magyarral, azon kvül, hogy az angol nem rak vesszőket ilyen esetekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!