Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért azt mondjuk, hogy Jézus...

Miért azt mondjuk, hogy Jézus Krisztus? A magyar névsorrend szerint nem Krisztus Jézus lenne a helyes?

Figyelt kérdés
2017. márc. 6. 10:01
1 2 3
 11/21 chtt ***** válasza:
Nem tudom, mennyire nyugtat meg, de a református gyülekezetben, ahová járok, nagyon sokszor Krisztus Jézusként emlegetik, és ha körülnézel a hálón... - [link]
2017. márc. 6. 19:23
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Az eb ott van elhantolva, hogy Jézusnak nem Krisztus a vezeték(család)neve.
2017. márc. 6. 20:08
 13/21 anonim ***** válasza:

Jézus korában az embereknek nem volt mai értelemben vett vezetékneve. Vezetéknév gyanánt a "Názáreti" vagy szűkebb környezetben a "József fia" szolgálhatott. A Krisztus eredetileg "Khrisztosz" ami görögól "felkent", a messiás fordítása.

Kérdező, először azzal kezdted, hogy miért nem a magyar névsorrendet használjuk... aztán felvilágosítottunk, hogy a Krisztus egy titulus, így a magyar névsorrend szerint helyes a Jézus Krisztus... aztán az volt a bajod, hogy miért nem az angol sorrendet használjuk... Most mi a jó büdös francot akarsz igazából?

2017. márc. 6. 21:07
 14/21 anonim ***** válasza:

Elég sokan el vagytok itt tévedve!

A 'krisztus' ógörög szó és azt jelenti, hogy 'felkent'.

Kérdező.

Ebben a formában, hogy 'Jézus Krisztus' abszolut megfelel a magyar nyelvtani szabályoknak.

2017. márc. 7. 09:48
 15/21 A kérdező kommentje:
Utolsó: igen, most már én is tudom. Tegnap megkérdeztem egy nyelvtörténész ismerősömet, aki ugyanazt mondta, mint az utolsó két válaszoló, hogy ez tul. képp egy értelmező szerkezet. Olyan, mint a Conan, a barbár (bocsánat, hogy ez a hülye példa jutott eszembe). Először azt furcsálltam, hogy ha aKrisztust névként használjuk, akkor mi miért nem fordítjuk meg, majd azt nem értettem, hoggyha viszont cím, akkor a többi nyelv miért nem előre teszi. De most már értem. Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
2017. márc. 7. 11:13
 16/21 Vree ***** válasza:

Mohamed próféta, Virgil doktor, Mátyás kovács, Bush elnök, srb.

Ahogy már mondták, a Krisztus nem vezetéknév, hanem titulus. Csak a Jézus jézus saját neve.

Mellesleg ez nem egyedi.

Gautama Buddha (akit csak "Buddha" néven ismernek sokan) valódi neve például Gautama Sziddhártha. A "Buddha" egy titulus, amit a megvilágosodott ember visel. Sok vallásnak megvannak a hasonló címei, és hogy ez mi - szent, próféta, stb. - az nyelvtanilag mindegy.

2017. márc. 7. 19:40
 17/21 anonim ***** válasza:
Valószínűleg az zavar meg, hogy naggyal írjuk. De azért írjuk naggyal, mert ezzel is a tiszteletünket fejezzük ki. Továbbá Krisztusból csak egy volt (pápából, császárból, stb. azért jópár) így valóban kicsit névként is viselkedik de valójában mégsem vezetéknév.
2017. márc. 8. 19:54
 18/21 anonim válasza:
Mert a Jézus Krisztus hangzatosabb, és lehet szörnyülködni vele ha történik valami, tudod az öreg nagyik elkiáltják magukat hogy, JÉZUS KRISZTUS!
2017. márc. 10. 19:47
 19/21 anonim válasza:
Vallásos vagyok és én egyetértek a nyolcassal. Jézusnak több neve is van: Názereti Jézus, Jézus Krisztus, Mester...
2017. márc. 11. 07:46
 20/21 anonim ***** válasza:

Valójába a hejes szó használat és kifejezés így hangzik Jézus a Krisztus ill. Jézus, Aki a Krisztus ill. Jézus a testben megjelent Krisztus.

A Krisztus nem személynév, hanem cím, titulus, rang stb. amely az következőket jelenti: Felkent, Messiás, király, él az Úr, velünk az Isten stb.

Akárhogy is, az a lényeg, hogy a Krisztus szó Jézus Istenségét és Isteni hatalmát fejezi ki.

Ezért amikor azt olvassuk, hogy Jézus a testben megjelent Krisztus, az azt jelenti, hogy Isten megjelent köztünk testben.

1Tim.3,16.És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.

Tehát Isten megjelent köztünk testben, azaz Jézus a testben megjelent Krisztus. Ha pedig valaki nem vallja Jézust testben megjelent Istennek, azaz testben megjelent Krisztusnak, az nincs Istenben és az Isten sem lakik benne.

1Jn.4,2.Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van;

1Jn.4,3.És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már.

2Jn.1,7.Mert sok hitető jött e világra, a kik nem vallják a Jézust testben megjelent Krisztusnak. Ez a hitető és az antikrisztus.

Ezek nagyon fontos tudnivalók, melyekkel tisztában kell lennie minden olyan embernek, aki hívő kereszténynek vallja magát.

2017. ápr. 16. 18:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!