Honnan származik a "vágod / nem vágod" kifejezés? Érdekelne még a "zsír", vérgáz, "gáz" kifejezések eredete is.
Ezek csak józan paraszti eszes végiggondolások lesznek:
gáz: Szerintem bányászoktól eredhet, mivel náluk probléma a tárnába felgyűlő gáz, ami robbanásokat okozhatott.
zsír: Ezt inkább olyasmiként tudom elképzelni, hogy amikor gép gördülékenyen működik, be van zsírozva, ebből alakulhatott le van zsírozva->zsírul megy->zsír Ami itt már a jó szinonimájává vált.
"Honnan származik a "vágod / nem vágod" kifejezés?"
Aki valamit nagyon tud, az a kérdésre rávágja a választ.
Ez továbbfejlődött: "vágja". Később általánosabb jelentést kapott: aki tud valamit, az vágja. Tovább általánosodott: most már a "vágod?" kb. azt jelenti, hogy "érted?"
"zsír"
Ez érdekes kérdés. Nem tudom. Talán az "ég, mint a zsír"-ból lett átvéve fokozatosan: egy ideig divatos szleng volt mindenre azt a hasonlatot használni, hogy "mint a zsír". Megy, mint a zsír stb. És a végeredmény az, hogy "zsír".
"gáz"
Gáz van = baj van. Ez nagyon régi szöveg. Egyrészt onnan eredhet, hogy gázszivárgás van, illetve "valami bűzlik". Vagy az ellentéte annak, hogy "tiszta a levegő". A "gáz van" = baj van, zűr van aztán általánosabbá vált, pl. "gázos"=zűrös, zavaros. Ez is már kb. 30-40 éves szöveg, ma már nem is használják nagyon. A 90-es évek végére, kétezresek elejére már elterjedt az, hogy valami "gáz" = kínos, kellemetlen, ciki.
A vér-, zsír- stb. fokozó szavak, a vérgáz az, ami nagyon gáz. Hogy konkrétan ez honnan jön, annak sokféle magyarázata lehet. Aki zsírtahó, az pl. nagyon tahó, de ez már 100 éves múltú fokozási metódus, a "zsír" (zsíros koszt, Karinthy Ady-paródiája: zsírszívű rém a Hortobágy) a parasztokra utal, a zsír- előtag tehát a paraszti, proletár, egyszerű emberre is vonatkozhat. Ha valami zsírúj, akkor ott a zsír- előtag nyilván máshonnan jön. A vér- is ilyen sokféle utat jár be. Nyilván a vérbelivel, telivérrel lehet kapcsolatban, vagy a vérre utalva erőszak vagy nyers erő, vitalitás képzetét ébreszti fel. Ezért erős képeket lehet vele alkotni. Ld. még agyvérzsírtolulás.
szerintem a zsír a "le van zsírozva" kifejezésből ered,tehát hogy valami jó-valami fix.
hogy az honnan azt nem tudom.
ma 12:01
Kártyanyelvi eredetű (megzsírozza), konyhai eredtű (lezsírozza), másrészt a gépalkatrészeket is zsírozzák, hogy jól működjenek. A kenőpénz szó az utóbbira utal. Amit lezsíroztak, azzal kapcsolatban elintézték, hogy gördülékenyen menjen. Senki sem fog pampogni, mert az ügyet lezsírozták. Másrészt: lezsíroztak egy illegálisan megszerzett szoftvert, ez azt jelenti, hogy kimásolták valahova és ott tárolják. Ahogy a húsokat zsírosbödönökben tartják zsírban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!