Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit szólnak az alábbiakhoz...

Mit szólnak az alábbiakhoz angolban nagy jártassággal rendelkezők?

Figyelt kérdés

Egy régi de közismert, örökzöld amerikai sláger szövegében a következő mondattöredék található:

"And then she looked right through me

As if I wasn't there..."

Úgy tudom, helyesen így lenne a mellékmondatbeli inkriminált részlet:

"as if I weren't there"

Mennyire általános ez a nyelvi "slendriánság", illetve annak minősül-e egyáltalán, vagy netalán teljes polgárjogot élvez? (A dal régi, amiből arra következtetek, hogy nem új jelenség.)

2017. jan. 1. 13:28
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

"Standard angol nyelv szerint "as if I wasn't" a helyes..."

Amennyiben így van, akkor az akadémia szentesített egy nyelvi következetlenséget/logikátlanságot. Hajlok akár elhinni is, lévén, hogy az angolban hemzsegnek az ilyenek. Ezért is írtam, hogy "netalán teljes polgárjogot élvez". Sajnálatos, hogy ezek miatt az angol nyelv elsajátítása egy telefonkönyv memorizálásához hasonlítható, ellentétben a logikus nyelvtani struktúrával és szókincsükben saját gyökökből következetesen kialakuló szóbokrokkal rendelkező lexikájú nyelvek tanulásával.

2017. jan. 1. 15:02
 12/22 anonim válasza:

Akkor mit szólsz az "aren't I" utókérdéshez.

Amúgy újabb példa az "if I was you" kifejezésre a Pet Shop Boys (brit duó) I'm not Scared című dala.

[link]

2017. jan. 1. 15:13
 13/22 A kérdező kommentje:
Ez csupán arra példa, hogy a nyelvi degenerációnak azon a fokán, amelynél az angol tart, az anyanyelvű teljesen elveszíti a saját nyelve fölötti uralmát. A példa azt mutatja, hogy a második személyek és a többes szám harmadik 'were' kétfunkciós (múltidő és feltételes mód) alakja elindult a kihalás felé. Ebben a folyamatban a 'was' megpróbál kizárólagossá válni időben és módban, minden számban és személyben. Hátborzongató!
2017. jan. 1. 15:26
 14/22 anonim válasza:
Most, hogy így mondod, az én hátamon is futkos a hideg. Pedig mily szép is vala egykoron az dicső anglikánus nyelv...
2017. jan. 1. 15:29
 15/22 A kérdező kommentje:
Az általam fentebb leírtak miatt örökös bizonytalanságban vagyok az angol esetében, hogy vajon helyesen mondom-e, ha helyesen mondom. :)))
2017. jan. 1. 15:31
 16/22 A kérdező kommentje:
Hát az igazság az, hogy mindig is csak olyan "tódozott-fótozott" volt. A baj az, hogy, amint a mellékelt ábrák mutatják, még inkább olyanná válik.
2017. jan. 1. 15:37
 17/22 anonim ***** válasza:

Én nem fogalmaznék ilyen erősen. A subjunctive-t már kb 300 éve temetik egyesek. Ami kimondottan a was és a were "párbaját" illeti, a was legelső dokumentált használata a were szerepében egy 1598-ban nyomtatott irodalmi mű... :D Ma írók néha egy mondatban mindkettőt használják.

Nyelvészek nem foglalnak ilyenben erkölcsileg állást, azt mondják, a nyelv változik.

2017. jan. 1. 19:46
 18/22 A kérdező kommentje:
Én viszont továbbra is erősen fogalmaznék. Ha például a magyar "-suk,-sükölést" az akadémia által megfogalmazott normák kordában tudják tartani, miért ne lehetne hasonlót megtenni az amúgy is annyira szegényes alaktanú angol nyelvtanban a nyelvi logikára való hivatkozással.
2017. jan. 1. 20:38
 19/22 anonim ***** válasza:
Már félre ne érts, ha megkérdezem, hogy tudod te, mit beszélsz, akkor ugye csak valóban arra vagyok kíváncsi, hogy megvan neked a megfelelő magabiztos angol nyelvi érzéked a kulturált, szép beszéd iránt? Suk-süköléssel egyenértékű nyelvhasználattal vádolod meg Jonathan Swiftet, Lewis Carrollt, Daniel Defoet, Lord Byront, William Thackerayt, Noam Chomskyt?
2017. jan. 1. 21:46
 20/22 A kérdező kommentje:

"Már félre ne érts, ha megkérdezem, hogy tudod te, mit beszélsz, akkor ugye csak valóban arra vagyok kíváncsi, hogy megvan neked a megfelelő magabiztos angol nyelvi érzéked a kulturált, szép beszéd iránt?"

Összehasonlító nyelvészeti ismereteim vannak "iránta".

Az exponált kérdésben feltárt bajok gyökere ott keresendő, hogy az angolban a legtöbb esetben (a jobb érthetőség kedvéért magyar nyelvtani elnevezéseket fogok használni) az igék egyszerű múltidejű alakjai nem különböznek a feltételes módot is kifejező múlt idejű kötőmódi alakoktól: pl. had-had, could-could, made-made etc. Mindez a némettel ellentétben, ahol az angolnak megfelelő igeMÓDOT a múltidejű alak magánhangzójának umlautizációjával képezzük: hatte-haette, konnte-könnte, machte-maechte. (Umlautos a-k helyett sajnos csak ae-ket tudtam írni) Arról van szó tehát, hogy a két funkció alaktanilag egyértelműen elkülönül.

Amint látható, az angolban egybeesik a fenti példákban szereplő segédigék és ige esetében.

A létige azonban kivételt képez. A német 'war'(voltam, volt)kijelentő módú egyes szám 3 sz. angol megfelelője a 'was', ugyanakkor a 'waere" (lennék, lenne, lettem volna, lett volna) megfelelője a 'were'. Sajnálatos módon /további zűrzavart okozva/ ez alakilag egybeesik a kijelentő mód, múlt idő, többes számú személyes névmásaihoz tartozó 'were' alakjával (németben ezek is szépen szétválnak: waren, waret, waren)

Mindebből azonban könnyen belátható, hogy az eredeti példában szereplő, feltételes mód, múlt idejű létigét igénylő mellékmondatban nem szerepelhet kijelentő módú, múlt idejű létige. Akkor is nyelvi logikai hiba annak a használata ott, ha a világ legnagyobb tekintélyű, leghíresebb személyisége ejtette. Sajnálatos, ha egy nyelv olyan fokon "romlik el", hogy az anyanyelvi beszélő képtelen megvalósítani vele a logika diktálta nyelvtani szerkezetet. Ez azt jelenti, hogy a nyelv alaktanában annyira zavarossá vált, hogy az anyanyelvi ösztön számára képtelen sugallni a nyelvi logika szabályait és azok csupán nyelvtörténetileg, vagy az összehasonlító nyelvészet eszközeivel rekonstruálhatók.

Elnézést, ha kissé magasan röpültem. :)))

2017. jan. 1. 22:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!