Mit jelent ez a szó: дружинни 82; (druzsinyik)?
:)
oké, akkor kicsit pontosítok:
druzsinnyik:
- (tört.) a druzsina (a fejedelem kíséretének) tagja
- (tört, kat.) népfelkelő (erre nem is emlékeztem:(
- önkéntes csapat tagja
az üveg valszeg valamely önkéntes csapat tagjáé volt (ha "pozsarnaja", akkor pl. önkéntes tűzoltó)
chtt nagyon helyesen válaszolt . A mai mai értelemben a druzsina (valamilyen önkéntes csapat tagja (régen úttörő, is egyfajta "drzuzsonnyik /druzsina(-nő)" volt. (úttötrcsapat tagja- ezen kívül találtam még egy érdekességet: a дружинник jelenthet még csatlóst is: a Gáldi értelmezéseken kívül
: [link]
szabad fordításban:
"Не одни только дружинники князя Александра [Невского], но все новгородские люди вышли положить живот свой за русскую землю. А. Н. Толстой, Стыд хуже смерти"-szabadon: -Puskin: A szégyen rosszabb a haalálnál művében írja: I. Sándor vlagyimiri nagyfejedelem csatlósai életüket feláldozva (életük árán is)harcoltak mellette(a nagyherceg oldalán) az orosz földért itt a frázis: п о л о ж и т ь ж и в о т с в о й за р у с с к у ю з е м
л ю- életüket adták az orosz földért - a link szövegében benne van ha igy sem lenne olvasható
дружинни 82;и- д р у ж и н н и к и a druzsiná is druzyinnyik csak az jött a nyelvemre, a csapat (cspőort neve druzsina-tag. == önkéntes tag, csatlós, (testőr)
egylet tagja. munkásegylet önkéntestűzöltó-egyesület. de beletartozhat még a mai értelemben vett polgárőrség tagja is.Persze más az orosz és a magyar gondolat, fogalom értelme, talán így világos: az, aki valaki valamiféle egség egyesület személy személyiség híve, önkéntese, "szárnysegéde"
egyértelmű miért is lenne ok "haragra? A Gyakori nem kezeli a cirillt de szóközzel átengedi. én is "be82-eseztem" bár tudom ezt a "cselt" - az a lényeg amit chatt és én írtam: önkéntes csoport tagja- (csatlós, önkéntes tag) maga a csoport druzsinka- д р у ж и́ н н и ц а -a nőnemű tagja a druzsinkának.-ami régi katonai "sereg"(raty) kicsinyítő képzős maradványa a
"д р у ж и́ н а " szóból : [link]
(fentebb melléírtam-a druzsinyát ) chatt linkje is jól szemlélteti a jelentését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!