Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a különbség a person, a...

Mi a különbség a person, a persons, a people, és a peoples között?

Figyelt kérdés

Én eddig azt hittem, hogy a people a person többes száma. De úgy látszik tévedtem.

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Illetve:

[link]

[link]

[link]

2016. dec. 24. 14:46
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
38%

magyarul is a jogi nyelvben beszélünk személyekről, haverokkal nem.

a money-nak meg a coins vagy a bank notes a többesszáma, esetleg loads of money (bár a jelentést nem fedi, de legalább többesben van).

a peoplest meg szerintem is kb. csak úgy lehet használni, mint peoples of the globe, all the fishes of the sea, all the foods on the table.

azaz fajtákra utal a többesszám.

amit nem "számolhatsz meg" angolul, arra elkerülő formák vannak:

pieces of information, pieces of advice.

2016. dec. 25. 13:53
 12/12 Vree ***** válasza:
100%

Helló, több évtizedes angol beszélő vagyok.

Legegyszerűbben így tudom neked felvázolni:

person

1. ember (person->people)

2. személy, illető (person->persons)

people

1. nép (people->peoples)

Ugye kezdődik azzal, hogy mi az "ember" szót használjuk az "emberi lény" mint fogalom (homo sapiens mint faj, az ember mint tényező a világban, emberiség, stb.) mellett a "valaki" (egy meghatározatlan illető) értelemben is.

Az angoloknál ez ugyanúgy létezik, csak ők nem az ember (human), hanem a személy (person) szót használják ugyanerre.

Miközben ugye (ahogy mi az "ember"t) ők is használják a person szó hivatalosabb értelmét (személy mint hivatalos, formális kategória; jogi személy, jogokkal bíró entitás, stb.)

És itt történik meg az, hogy a többes számot arra használják fel, hogy különbséget tegyenek a kettő között: az 1. értelemben a people, a 2.ben a persons használatos.

I met two people. = Találkoztam két emberrel.

I met two persons. = Találkoztam két személlyel.

Nyilvánvalóan egy hivatalos, pl. egy jogi vagy rendőri dokumentumban (előállítottunk két személyt; az a vállalat mint jogi személy amelyik...stb.) gyakrabban találkozhatsz a persons-szal.

A másik dolog pedig, hogy a people önállósult "nép" értelemben és IGEN, egyes számban is használható; mondhatod például, hogy:

The Hungarians are a proud people.

(A magyarok egy büszke nép.)

Igen, ott van az egyes számot jelölő A/AN és ez HELYES. Ha nagyon összezavar, gondolj rá külön szóként, aminek csak véletlenül egyezik az alakja az etimológiai eredet miatt.

És ennek a többes száma lesz a peoples:

I visited many countries, cultures, and peoples.

Meglátogattam sok országot, kultúrát és népet.

2016. dec. 26. 16:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!