Az általános és a közép iskolákba, Amerikai angolt, vagy Britt angolt tanítanak?
Elég sok tanárral találkoztam általánosban meg gimiben.
Általánosban aki engem tanított (borzalmasan rossz tanár), az amerikai akcentussal beszélt, amire nagyon büszke volt, mert igazi amerikaiaktól tanulta el saját elmondása szerint. A nyelvtanról nem tudok nyilatkozni, mert nem emlékszem, hogy tanultunk-e valaha is nyelvtant nála, körülbelül addig jutottunk el 4 év alatt, hogy megtanultunk 10-ig számolni, meg ilyen asztal, szék, cica, kutya szintű szavakat.
Gimiben volt 5 darab tanárom, ebből 3 nevetséges magyaros akcentussal beszélt, 1 amerikait próbált utánozni közepesen bénán, 1 pedig elég meggyőzően. Ami a nyelvtant, helyesírást illeti, brit kiadású könyvből tanultunk, de ha előjött valami dolog, ami az amerikai angolban máshogy van, arra általában rávilágítottak (például a szemeteskuka elnevezései meg hasonlók).
Az egyik tanár (aki a legtöbb ideig tanított) azt mondta, hogy neki tökmindegy, hogy amerikai vagy brit angolt használunk, csak például az érettségiben legyünk konzisztensek. Abba egyikük se kötött bele, ha pl. valaki a colour szóból kihagyta az u-t, meg abba, hogy hogyan ejtjük ki a szavakat (ha nem totál rosszul persze), viszont abba már mondjuk igen, hogy ha a present perfect helyett sima múltidőt használtunk, mert az amerikaiak úgy használják, és éppen a present perfect használatát gyakoroltuk.
Általánosban:
Azt hiszem brit angol volt. (Nem volt a legjobb a tanár...)Kb. én is addig jutottam, mint a 3-as válaszoló.
Középiskolában:
Kéttannyelvűs vagyok és vegyesen tanuljuk (vagyis inkább brit angolt). Eddig középiskolában 5 angoltanárom volt, most 3-an tanítanak, 2-en brit angolt és 1 pedig amerikait (neki angol(amerikai) az anyanyelve).
De mostanában elkezdtem átállni az amerikaira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!