Csehországban a csehek inkább németül vagy angolul kommunikálnak külföldiekkel?
Szerintem tortenelmi okok miatt az angolt jobban "szeretik", tobben beszelik, mint a nemetet.
Magyarokat nem annyira szeretik, 68 miatt, de engem sose bantottak, csak ereztem a pillantasokbol, de egy kollegamat nem szolgaltak ki az egyik boltban, miutan meghallottak, hogy magyarul beszeltek egymashoz.
Én cseh munkavállaló vagyok három éve. Kamionsofőrként cseh szerződésem van, csehek a főnökeim, sok kollégám is, cseh rendszámú kocsival járok.
Mivel csehül nem tudok vagy csak nagyon minimálisan, én angolul beszélek velük. A fiatal generáció elég jól beszél angolul. Az én cégem budejovicei telephelyű, ez ugye délen van, nem messze az osztrák határtól, itt sokan tudnak többé - kevésbé németül. Ott is sokan ingáznak, Ausztriában, Németországban dolgoznak.
A mindennapi életben, az utcán, főleg az idősebb generáció nem nagyon tud, kevesen németül, mások oroszul, hiszen azt tanulták még a suliban, és szlávként ez közel is áll hozzájuk.
Egyébként jó néven veszik azt is ha próbálkozol a nyelvükkel, nem olyan tragikusan nehéz, én még tanultam oroszt, ha szlávul beszélnek hozzám kb. értem nagyjából mit akarnak tőlem. Ha érdeklődsz, ezt - azt hogyan kell mondani, szívesen segítenek.
Mielőtt ide jöttem, az volt a benyomásom, hogy nem nagyon szeretik a magyarokat, de pozitívan csalódtam mikor jobban megismertem őket, nem tudok rosszat mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!