Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A whom és a who olyan, mintha...

A whom és a who olyan, mintha lennének esetek az angolban és ha nem alanyesetben van a who, akkor whom lesz belőle?

Figyelt kérdés
2016. dec. 5. 19:36
 1/3 anonim ***** válasza:

Tulajdonképpen igen. A whom a who tárgyesete, és mivel minden elöljáró tárgyesetet vonz, ezért utánuk whom áll: with whom, to whom, for whom, stb.

Azonban ez a használat ma már inkább csak a hivatalos, formális írásokra, jellemző, előszóban más szerkezetet és gyakran inkább that-et használnak kötőszóként; ill. who-t kérdőszóként.

Kötőszó:

Formális: The boy to whom I was talking kissed me 'A fiú, akivel beszélgettem, megcsókolt'

Kötetlen: The boy (that) I was talking to kissed me.

Kérdőszó:

Formális: Whom did you call? 'Kit hívtál?'

Kötetlen: Who did you call?

2016. dec. 6. 09:31
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm! :D

Akkor most mégis van alany és tárgyeset az angolban?

2016. dec. 6. 13:35
 3/3 anonim ***** válasza:
A névmások (ill. a who/whom) szintjén van, hiszen pl. I = én, me = engem. De tartalmas szavak szintjén nincs, vagy ha úgy tetszik: van, de nincs alaki különbség köztük. ;)
2016. dec. 6. 14:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!