Van valamilyen jó módszer oroszban az "ы" kiejtésére?
Ugye ilyen hang nincs a magyarban, szóval így nehezebb...
Köszönöm :)
Lehet h részletkérdésekben nem voltam pontos, hiszen nem vagyok nyelvész. De lényegileg jól magyaráztam a kérdezőnek. Egyébként se attól fogja jól ejteni valaki, ha "körzővel , szögmérővel" mereven, milliméterre elmagyarázzuk neki. Hallania kell inkább élő közegben, vagy minimum felvételről, és gyakorolnia az alapján.
És tegyük hozzá: ez a milliméterre pontos elméleti leírási szándékod amiatt is sántít, mivel adott hangot sose ugyanúgy ejtünk, van kisebb, olykor nagyobb módosulás. Ez minden nyelv számos hangjára igaz.
Pl a japánban a latinra átírt "U" gyakran a magyar "ü"-re emlékeztet, bár ajakkerekítés nélkül; de olykor magyar U, olykor magyar Ö, amire emlékeztet a hangzása, azonos beszélőtől is; függhet ugyebár attól, hogy milyen hangok között ejtendő, és a többi....
Vagy pl a japán hosszú "E" mikor a magyar É-re, mikor a magyar E-re emlékeztet (csak éppen hosszan), de nem lehet egzakt módon itt se összehasonlítást kivitelezni, mivel a magyar standardban se csak egyetlen E ejtési mód van; és akkor a különféle tájnyelvi magyar E hangokról nem is beszélve...
Az elmélet hozzávetőleges kell csak, hogy legyen tehát. A gyakorlathoz ez nem elég, viszont a megközelítő leírás elegendő úgy mint része a hangtanulásnak.
De ha már itt tartunk, hadd ne kelljen kikeresnem a korábbi megfogalmazásod, tehát ha gondolod, írd meg itt újra, ehelyett, hogy "hátrahúzott nyelvvel, amit csak úgy tudsz kivitelezni, ha a középső nyelvállásból alsót csinálsz egyúttal" te hogyan gondolod az orosz jerü helyes ejtését. Mert én amatőr lévén így ejtem a jerüt, ahogy ebben az idézetemben megfogalmaztam, de tehát lehet h nem teljesen pontos az elméleti elírásom. Bár, mondom, szerintem szárszálhasogatás ennél pontosabban kifejteni, de felőlem megírhatod ennél pontosabban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!