Hogy írod le az alábbi betűket rovásírással? Q, W, X, Y
Sehogy, ezek a karakterek a Magyar nyelvtől idegenek,csak idegen szavakban fordulnak elő, ezért hiányoznak a rovásírás betűi közül.Ha viszont mégis le szeretnél írni egy szót, ami ilyen betűt tartalmaz rovásírással, akkor sztem a következők szerint:
Q=KV
W= talán V, de ez végképp nem fordul elő Magyar szavakban
X=KSZ
Y= Fölösleges, mivel nem önálló betű, csak néhány mássalhangzó lágyításásra szolgál (NY, GY stb), ezekre viszont a rovásírásban van külön jel.Ha pedig egy személynév végén szerepel, pl. Szatmáry, akkor rovás I-vel kell helyettesítened.
A rovásírás természetesen csak a Magyar nyelvhez szűkséges betűket tartalmazza, mivel kizárólag a Magyar nyelvet írták vele.
Magyar = magyar
Bocs, csak már szúrja a szemem ez az anglicizmus.
Értem.
Amúgy, ugyebár a szavakat, helyspórolás érdekében, ponttal választjuk el egymástól. De akkor mit teszünk a mondat végére? Honnan látszik, hogy itt egy új mondat kezdődik?
Ezen a honlapon fent vannak az írásjelek is, bár azt nem tudom, hogy régen valóban használtak-e. (Amit eddig láttam képeket ilyen vésett rovásírásról, ott nemigen voltak, úgy emlékszem.)
Üdv!
Tévedés, hogy nincs a rovásban Q, W, X és Y.
Mert van!
Már a 17. században elkezdték használni pl. a Q-t, X-et és Y-t, aztán később a 20. század első felében a cserkészek is, majd később egyre többen, hiszen szükség van rájuk a modern használatban.
Az utóbbi években már nyomtatott könyvekben is megjelentek, és az egyik Unicode-szabványtervezetben is szerepelnek, miután a 2008-as gödöllői Élő Rovás Tanácskozás elfogadta, hogy vegyük be őket a rovás-ábécébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!