Titeket nem idegesít, amikor egy külföldi filmnek, mikor új címet adnak akkor teljesen más a magyar és az angol címe?
Engem főleg az zavar, amikor túldramatizálják, mert azt hiszik, így jobban nézik az emberek
pl.
numb3rs- Gyilkos számok
The man- Ki a fasza gyerek (utóbbi a showder klubban hangzott el példaként a rossz címekre)
Van, amikor jó, hogy nem ugyan az a magyar cím, mert az eredeti magyarra fordítva bénán hangzana, de sokszor nem lenne vele gond, mégis teljesen mást adnak neki. Vagy nagyon szellemeskedni akarnak, pedig akkora idiótaság lesz belőle... A "The man" (vö. "Ki a faszagyerek") példa nagyon jó erre. Nyilván szó szerint lefordítva kissé furán hangzana, nade ez a magyar cím...
Viszont pl. szerintem a "A Night At The Roxbury" magyar címe (Diszkópatkányok) elég jó döntés, itt nem zavar, hogy más lett a cím, mint az eredeti.
De most találtam pár "gyöngyszemet", ahol nem tudom megérteni, miért kellett teljesen más címet adni. Pl.:
Menekülés a pokolból (1995, The Addiction)
Mi lett a kislányaimmal? (2005, Red Doors)
Szuperhekus kutyabőrben (1995, Top Dog) /Ebben főleg az irritál, hogy valami nagyon jó szöveget akartak kitalálni, de közben igen gáz duma lett belőle/
Boldogító nem... vagy igen? (1989, True Love)
és jönnek a kedvenceim (abból az időből, amikor valamiért jópofának tartották a "dili" szót)
A dilidiák (1995, Billy Madison)
Dilis bagázs (1992, Folks!)
Dutyi dili (Stir Crazy) /ez mondjuk annyira nem félrefordítás, csak annyira gáz ez a cím, hogy el nem tudom mondani/
Tini dili (Zapped Again, 1990)
Vízi dili (Meatballs 4, 1992)
Nyári dili (O. C. & Stiggs, 1985)
De van arra is példa, hogy a magyar cím jobb, mint az eredeti...
pl.:
Groundhog day(mormotanap) => Idétlen időkig.
Aki tudja miről szól a film tuti egytért.
Gilmore Girls-> Szívek szállodája
ezen még mindig nem léptem túl=)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!