Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Törökül tudóktól kérdezem:...

Törökül tudóktól kérdezem: mit jelent a "Kerlejela? "

Figyelt kérdés

Pécsett a Rókos-dombon az Idrisz Baba türbéje közelében van egy török kút. Ma már kevesen tudják, de ennek a neve KERLEJELA. A régi öregek még ezen a nevén nevezték, és régebbi turisztikai kiadványokban is így szerepel. Próbáltam török szótárakban utánanézni, hogy van-e a szónak jelentése, de semmit nem találtam.

Jelent valamit a "Kerlejela"? Milyen szónak a származéka lehet? Esetleg egy régi török személynév?

Minden választ előre is köszönök!

#török #kerlejela
2016. aug. 31. 09:39
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
En valamennyire beszelek torokul, de nekem sem tunik ki belole semmi ertelmes. Maximum a yel (amit magyarul jelnek ejtenel) jelent szellőt, fuvallatot. Valoszinuleg nev volt szerintem.
2016. aug. 31. 09:44
 2/7 A kérdező kommentje:
Belegabalyodtam az írásjelekbe, előbb természetesen idézőjel bezárva, utána kérdőjel, szóköz nélkül.
2016. aug. 31. 09:46
 3/7 anonim ***** válasza:
Ja annyi a max. amit talaltam meg hogy a kerlejelat karbalanak forditjak, ami egy iraki varos, es allitolag az iszlam egyik fontos varosa volt.
2016. aug. 31. 09:47
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi első!

Nincs kizárva, hogy köze van a kerthez, az egy gyönyörű, kertes-ligetes terület volt akkoriban, azt hiszem Cselebi is említi.

2016. aug. 31. 09:48
 5/7 A kérdező kommentje:
Meg valóban azt is figyelembe kell venni, hogy valószínűleg nem pont az eredeti török kiejtést őrizte meg a magyar népnyelv.
2016. aug. 31. 09:49
 6/7 anonim ***** válasza:

"ritualis mosdo"

Itt ir rola.

[link]

2016. aug. 31. 11:16
 7/7 A kérdező kommentje:

# 6

Köszi a linket, bár nem igazán meggyőző. A szótárak ezt nem igazolják vissza, a rituális kutakat a "çeşme" névvel illették a törökök a hódoltság-kori Magyarországon, néhol még ma is. A Kerlejela valószínűleg tehát a neve, és nem a funkciója a kútnak. De tényleg köszi!

2016. aug. 31. 14:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!