Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hol beszélnek Ö betűzve?

Hol beszélnek Ö betűzve?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy Csongrád mögyében ö betűzve beszélnek, legalábbis Szegedön meg Vásárhelyön.

Bánátban is ö betűzve beszélnek, mivel ugyanis én kikindai vagyok és tudom, hogy itt is ö betűzünk.

De amint átmögyünk a Tisza túloldalára Bácskába, ott már senki sem ö betűzik (csak aki bánáti és odaköltözött).

Gondolom Bánát romániai oldalán is ö betűznek.

De hol beszélnek még így?

2016. aug. 5. 14:05
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Vásárhelyen nagyon jellemző, Szegeden alig. Még Orosházán is előfordul és Békésszentandráson is többször hallottam, de az nyilván Kecskemét közelsége miatt.

Ja, és ha itt tartunk, akkor nem Szögödön, sem Szögedön, hanem Szögedébe...

2016. aug. 8. 08:58
 12/15 anonim ***** válasza:
A kalocsai sárközben is jellemző az ö betűzés, persze eléggé kikopóban van, főleg a városban. A falusi idősek viszont szinte kivétel nélkül így beszélnek. Egyébként nem pontosan úgy, mint a szegedi ö-zés, van különbség.
2016. aug. 20. 11:56
 13/15 anonim ***** válasza:
83%
nagymamám szegedi származású, ha jön látogatóba, fél órán belül már mindenki ö betűzik, pedig mi pest mellett lakunk. o__O
2016. szept. 27. 02:33
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Győr környékén kisebb városokban nagyon durván ö betűznek.

Én nem értettem amikor az iskolában az igazgató kérdezte, hogy "neked kő füstőkünyv?"

Volt egy szegedi tanár is, ő szintén ö betűzött.

2017. márc. 17. 11:40
 15/15 anonim válasza:
2 napja jottem haza Hmvhelyrol. Ott valahany emberrel beszeltem, vagy hallottam oket az utcan, mindenki ö betuvel beszelt.
2022. máj. 8. 20:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!