Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent az, hogy modoroskodás?

Mit jelent az, hogy modoroskodás?

Figyelt kérdés
Mit csinál az aki modoroskodik?

2016. júl. 30. 22:38
 1/6 A kérdező kommentje:

Nekem erről a szóról mindig az jut eszembe, hogy ha valaki bunkó, akkor megkérdezik tőle: Te nem tanultál jó modort?

Szóval nem egészen értem, hogy miért baj az, ha valaki modoroskodik, kicsit össze vagyok ez miatt zavarodva, ez ihlette a kérdést.

2016. júl. 30. 22:41
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

olyasmi, mint a finomkodás, kényeskedés, affektálás.

Mikor már túljátszod, hogy te egy művelt, értelmiségi fickó vagy, és ettől kicsit karót nyeltté, mesterkéltté válsz.

ez a modoroskodás.

2016. júl. 30. 22:55
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

pl.

ha mondjuk előre engedsz egy lányt az ajtóban, akkor az jómodor,

de ha mondjuk meghajolsz közben, hogy parancsoljon, kisasszony, az már anakronisztikus, és ettől modoros.

Vagy pl felvenni egy öltönyt és nyakkendőt, az kulturált, de sétapálcát vinni már modoros.

Ezek persze sarkított példák, csak próbálom érzékeltetni a lényegét: mímelt pózolás, anakronizmus, rugalmatlanság

2016. júl. 30. 23:00
 4/6 anonim ***** válasza:
Számomra az,mikor valaki nem természetes, felvett stílust erőltet valós tartalom és szükségesség nélkül.
2016. júl. 31. 09:05
 5/6 anonim válasza:
Mesterkélt, maníros, műmájer.
2016. júl. 31. 20:39
 6/6 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm a válaszokot!
2016. aug. 4. 10:34

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!