Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » If I had bought that book, I...

If I had bought that book, I would be reading right now. Helyes ez így? Illetve.

Figyelt kérdés

Ez egy tesztből van,mint jó válasz:

If I had gone white water rafting with my friends, I would be floating down the Colorado River right now.

Normál esetben,ha jól tudom,akkor :

I would have been floating .. -lenne,de a right now miatt nem lehet,mert az jelen idő, ez meg múlt lezárt 'lehetett volna' esemény .

2016. júl. 20. 11:36
 1/5 anonim ***** válasza:

Azért would be, mert nem azt akarja mondani, hogy "ha elmentem volna, akkor lehajóztam volna a folyón", hanem, hogy "ha elmentem volna, akkor most épp a folyón hajókáznék lefelé". (.. a barátaimmal, de nem mentem, nem vagyok most ott a többiekkel.)

A te mondatod is attól függ, hogy helyes-e, hogy mit szeretnél mondani.

2016. júl. 20. 11:53
 2/5 A kérdező kommentje:
De a "ha elmentem volna, akkor lehajóztam volna a folyón" + right now nem lehet együtt, igaz?
2016. júl. 20. 13:13
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Helyes.

Sajnos a legtöbb nyelvkönyv elintézi annyival, hogy ha az IF-es tagmondatban HAD + 3. alak van, akkor a másik tagmondatban WOULD HAVE + 3. alak van...

De miért kellene mindkét tagmondatnak múlt időre vonatkoznia? Ahogy a magyarban is, úgy az angolban is nyugodtan lehet "kevert" feltételes mondatokat használni: egy múlt idejű feltétel határoz meg egy jelen idejű cselekvést. A kérdésbeli mondat ezt tökéletesen példázza. Használd bátran!

2016. júl. 20. 13:31
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszi!
2016. júl. 20. 13:53
 5/5 anonim ***** válasza:
igen, mixed conditionalnek hívják. úgy használd, ahogy értelmes, azaz had bought, would be.
2016. júl. 21. 07:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!