Melyik nyelv tetszik leginkább ezek közül: svéd/norvég/dán, és miért?
Mindegyik tettszik, mert különleges, nem hétköznapi nyelvek, ha ingyen tanítanák...vevő lennék mindegyikre. :)
Ha a skandináv szakra akarsz menni az egyetemre, akkor ne a svédet válaszd,mert nem kedvesek a tanárok:)
Mindegyik. :) Svédül beszélek is, amiből pedig következik, hogy legalábbis írott formában értem a dánt és a norvégot is.
És bár a finn már egy teljesen másik nyelvcsalád, az is tetszik, és azt is tanulgatom épp. :)
Köszi a válaszokat{írhatnak még amúgy, érdekelnek a vélemények :D}! Nem tervezem, hogy egyetemen tanulok svédül, mivelhogy még gimnáziumba járok, csak tetszenek ezek a nyelvek, meg a finn is, lehet, hogy valamelyiket megtanulnám, de nem tudom még, hogy melyiket :)
Második, el tudnád mondani, hogy a svéd nyelvvel mennyire lehet vele megérteni vele a dánul illetve norvégul íródott szöveget? Érdekelne ez a téma is, de nem sok helyet látok, ahol erről különösebben sok szó folyna, vagyishogy létezik, csak hát jobb olyantól hallani, aki tényleg tudja, hogy megy ez ;D
A svéd csilingelő, dallamos. A norvég kevésbé, a dánt szokták krákogáshoz hasonlítani. Mindhárom jól hangzik szerintem. A svéd elegánsabb, a dán egyedibb.
Régen a svéddel ismerkedtem egy ideig, nem vetett fel nehézségeket, olyan, mint az angol egy kis német beütéssel.
"a svéd nyelvvel mennyire lehet vele megérteni vele a dánul illetve norvégul íródott szöveget?"
A norvégok az írott svéd 89%-át és az írott dán 93%-át értik.
A svédek a norvég 86%-át és a dán 68%-át.
A dánok a norvég 89%-át és a svéd 69%-át.
A norvég egyik változata, a bokmål csak 100-150 éve vált el a dántól. Tulajdonképpen dán.
A norvégok értik a svéd beszédet (88%), de a dánt alig (73%). A svédek és dánok nem értik egymás beszédét.
90%-os értés olyasmit jelent, hogy egyszerűbb szöveget, pl. napilap híreit azzal már simán el lehet olvasni. Bonyolultabb vagy irodalmi szöveget persze nem.
Nekem a svéd, de nem tudom elmondani miért.
Tetszik a hangzása, meg hogy olyan különleges.
Hiába rokon nyelvek a dánnal és a norvéggal, valahogy akkor is jobban tetszik a svéd. De a nagy kedvenc a német.:$:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!