Ha Finnországban a svéd nyelv is hivatalos, akkor ugyan úgy tudnék kint vele boldogulni, mint a finnel?
A finnek, akikkel eddig találkoztam mind azt mondták, hogy svédül beszélni olyan, mintha dánul akarnál beszélni forró krumplival a szádban. :)
Ha megtanulsz svédül szerintem pár nap alatt megjegyzel olyan alap finn szavakat ami kiránduláshoz elég.
>> Ha megtanulsz svédül szerintem pár nap alatt megjegyzel olyan alap finn szavakat ami kiránduláshoz elég.
Ez egyszerűen nem igaz. Két külön nyelvcsalád, nincs két egyforma szó !!
A finnek nem szeretnek svédül beszélni, ahogy én észrevettem. Azért hivatalos nyelv többek között, mert jelentős svéd kisebbség él az országban, meg mert régebben Finnország svéd fennhatóság alatt állt. A hivatalos ügyekben elboldogulnál svédül, de az átlagember nem biztos, hogy örülne neked, ha svédül akarnál vele társalogni. Akkor már inkább az angol. De kirándulásnál ez végülis mindegy ugye:)
Azt már jól leírták előttem, hogy a finnek és a svédnek semmi köze egymáshoz nyelvügyileg.
A forrókrumplis válaszolónak meg azt üzenem, hogy a svédek is azt mondják, hogy a dán meg olyan, mintha svédül beszélne az ember forró krumplival a szájában :) Egyszer majd meghallgatom erről a dán véleményt is :D
"Ha Finnországban a svéd nyelv is hivatalos, akkor ugyan úgy tudnék kint vele boldogulni, mint a finnel?"
Nem, ez kb. olyan elképzelés, mint abból kiindulva, hogy Magyarországon vannak szlovák falvak, arra következtetni, hogy Mo.-on "el lehet boldogulni" a szlovák nyelvvel.
"Mindkét ország nagyon tetszik, de jobban megérné úgy tanulnom, hogy a svédet választom, mert elvileg mindkettő országban hivatalos."
Ez így téves elképzelés. Finnországban többre mész az angollal, de persze finnül a legcélszerűbb megtanulni, ha hosszú távon ott akarsz tartózkodni.
Az igaz, hogy a svéd és a finn nem egy nyelvcsalád, viszont rengeteg szót vettek át a svédektől így igenis található hasonlósság. Pl. kedvelni: svédül tycka finnül tykätä.
Svéddel el lehet boldogulni például Ålandon ami Finnországhoz tartozik, de svédül beszélnek, vagy néhány svéd többségű városban, mint pl. Tammisaari. Ügyintézni szinte mindig lehet svédül és turista helyeken is gyakran beszélnek svédül. Talán keleten kicsit nehézkes, illetve Lapföldön.
Amugy nem is rossz ötlet, mert pl. ha a finnt választod és turistaként jössz ide, akkor ahogy utazol úgy változik a nyelv. Rengeteg nyelvjárás van Finnországban és ha nem beszéled anyanyelven a finnt, akkor nehéz megérteni a különböző régiók tájszólásait.
Az is igaz, hogy a finnek többsége nem szeret svédül beszélni, kicsit olyan ez, mint amikor anno Magyarországon kötelező volt oroszul tanulni, de azért mindig lehet találni segítőkész embereket. Ahol a lakosság több, mint 6 % svédnyelvű ott muszáj minden infót (táblák, térképek, bolti dolgok stb.) kiírni finnül és svédül is.
Ott mindenkinek kötelező tantárgy volt a svéd is, de sokan tényleg annyira tudnak svédül, mint itt oroszul. Délen és a nyugati parton jó eséllyel megértenek, mert ott él a finnországi svédek többsége, de a szárazföldön (tehát például Tampere, Jyväskylä) alig van, aki rendesen beszéli a nyelvet.
Egyébként érdekesen megoldották ezt a kisebbségi kérdést, egy finnországi svéd soha nem fogja magáról azt mondani, hogy ő svéd nemzetiségű, ő inkább egy "svéd anyanyelvű finn".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!