Luxemburgiul szeretnék tanulni. Kapható ehhez valahol egy nyelvkönyv?
Szerintem kérj segítséget magától, Luxemburgtól.
Magyarországi diplomácia testülettől, luxemburgi kultúrlás minisztériumtól, nemzeti könyvtártól stb.
Ez egy mesterségesen kialakított, nagyon fiatal nyelv, amelyet alig néhány százezren használnak. Magyar-luxemburgi könyv biztosan nincs.
Ezt találtam:
"Ez egy mesterségesen kialakított, nagyon fiatal nyelv"
Ez totális tévedés, ez egy egyszerű felnémet dialektus, amit a helybéliek - folyamatos változások mellett - ezer évek óta beszélnek.
Az, hogy a 19. században ezt a dialektust "sztenderdizálták", az nem jelenti azt, hogy a nyelv is akkori eredetű volna. A magyar nyelvet is a 19. században sztenderdizálták.
Kedves 79%!
Kutya se beszélt az eszperantóról, fárassz mást a demagógiával.
Tartok tőle, hogy a te témához fűződő ismereteid 100%-ban a magyar Wikipédián olvasható "A külön luxemburgi nyelv kialakítására tett kísérletek a 19. század közepére mennek vissza" mondaton alapulnak. Maradjunk abban, hogy ez egy baromság, amit egy hozzád hasonlóan tájékozott versenyző fordított félre a holland Wikipédia "Sinds het midden van de 19e eeuw zijn er verschillende voorstellen gedaan om de spelling van het Luxemburgs te standaardiseren" mondatának alapján, amiből a fordítás közben csak a "spelling" szót felejtette el befoglalni a magyar mondatba.
Az eredeti viszont, mint látható, azt mondja, nem a nyelvet, hanem a nyelv HELYESÍRÁSÁT alakították ki a 19. század közepén. Apró különbség, de lényeges. A nyelv maga időtlen idők óta létezik mint a felnémet nyelv egyik nyelvjárása.
Ha van még bármilyen téma, amiben szeretnél a Wikipédián összehordott baromságoktól elszakadva tisztán látni, a továbbiakban is szívesen segítek neked.
Sün
A luxemburgi nyelv egy eléggé régi nyelv.
Én például erdélyi szász vagyok, és mi is ezt a nyelvet beszéljük. (több eltérő dialekt van) (siebenburgische sachsische sprache) írni pedig a hoch deutschot tanultuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!