Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Romák, cigányok! Ha így...

Romák, cigányok! Ha így neveznek titeket, mint nemzetet, megsértődtök? Mit szóltok ezekhez? (lent)

Figyelt kérdés

Mit jelent magyarul a "gój"?

1. lélek nélküli állat.

2. Minden nem zsidót így neveznek, és azt jelenti, hogy lélek nélküli állat.

A “gój” kifejezés szó szerint tisztátalant jelent héberül.Ezt a szót használja

a héber köznyelv a nem-zsidók megjelölésére.

2010. ápr. 4. 22:33
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
64%
Nem sértödünk meg , amugy a goj kolbászt jelent
2010. ápr. 4. 22:39
 2/18 A kérdező kommentje:

En a zsido nyelven kiejtett "goj"-ra gondoltam!

A jelenteseit a kerdes alatti kommentben olvashatod!

2010. ápr. 4. 22:47
 3/18 anonim ***** válasza:
73%
Okés csak leírtam hogy mit jelent cigányul
2010. ápr. 4. 23:04
 4/18 A kérdező kommentje:
Koszi! Ezzel is tobbet tudok!
2010. ápr. 4. 23:14
 5/18 anonim ***** válasza:
76%

Én nem vagyok sem zsidó, sem roma/cigány, de egy valamit nem értek. Hogy jön össze a kettő?:D A kérdésed arról szól, hogy melyik megszólításon sértődnek meg a romák/cigányok, utána meg azt kérdezed minden átmenet nélkül, hogy mit jelent "zsidóul" a gój...

Bocsi, de nem értelek:D

2010. ápr. 4. 23:43
 6/18 A kérdező kommentje:
Azert kerdeztem ezt, mert ha egy magyar v.kit roma helyett ciganynak nevez, akkor sokan megsertodnek! Minekunk, magyaroknak (es mindenkinek, aki nem zsido!), nincs jogunkban megsertodni azert, h. goj-nak neveznek minket a zsidok?
2010. ápr. 4. 23:54
 7/18 anonim ***** válasza:
68%
Némelyik cigánynak az is elég hogy Magyar vagy hogy összeverjen
2010. ápr. 5. 00:05
 8/18 anonim ***** válasza:
11%
Jól teszik.
2010. ápr. 5. 00:13
 9/18 anonim ***** válasza:
Nekem is van egy kérdésem, van olyan szó a cigány nyelvben, ami úgy hangzik, hogy "lyukáját"? És ha van, mit jelent? Egy fiatal srác tanította beszélni az öccsét, és ez a szó is közte volt.
2010. ápr. 5. 09:03
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem itt a "goj" szó értemezésnél sokan abba a hibába esnek, hogy az egyik jelentést tekintik általánosnak. Ez pusztán csak egy szó, amit arra használnak, hogy megkülönböztessék a zsidókat és a nem zsidókat. Ez olyan, mint hogy a pestieknek mindenki vidéki, aki nem pesti. Én ki nem állhatom, ha vidékniek neveznek, mert ez az én értelmezésemben falusit jelent, pedig nem vagyok az. De tisztában vagyok vele, hogy "budapestiül" ez nem csak ezt jelenti. Ezért igazából nem is húzom fel az orromat miatta, bár jobban örülnék, ha nem mondanák így, mégis tisztában vagyok vele, hogy ezt általában nem sértésből mondják, és nem azt jeleni, hogy falusi lennék. Épp így van ez a "goj" szóval is, ezt általában csak az érzi sértőnek, aki annak akarja érezni, amígy meg csak egy kifejezés.

A cigány/roma dolog meg más tészta szerintem. Én ismerek olyan cigányt, aki azon sértődne meg, ha azt mondanám rá, hogy roma. Általában véve ők is cigánynak hívják saját magukat, és mostmár (végre) kezdünk megint az felé haladni, hogy ez is egy teljesen elfogadott szó legyen (pl. cigányság, cigány konyha, cigányzene, stb.). Számomra a roma megnevezés amúgy is kicsit visszataszító, mintha egy betegségről lenne szó, pedig egy népcsoport, mennyivel jobban illik rá az a név, hogy cigány. Nekem még sosem volt gondom abból, hogy ezt a szót használtam, hiszen ha egyszer ez a nevük, akkor abban mi a sértő? Igaz az is, hogy nem emlegetem lépten nyomon, ha amúgy a témára nézve közömbös valakinek a származása.

2010. ápr. 5. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!