Miből adódnak az elválasztás szabályai? Honnan tudjuk, hogy az "almafa" szót úgy kell elválasztani, ahogy? Egyáltalán miért jó az elválasztás? Honnan tudjuk, hogy mi a szótag?
Hogyhogy honnan? Amennyire én tudom, tanítják a suliban.
Mondjuk, én a szerencsésebb korosztályból származom, mi eleve szótagolva tanultunk meg olvasni, így aztán nem kellett külön tanulni az elválasztást, mert a "vérünkben volt" :)
Számomra azért jó, hogy van elválasztás, mert így tkp. "sorkiegyenlített" a füzet, azaz nem összevissza randán végződnek a sorok, mert ha nem fér ki valami, nem hagyok likat, hanem szépen elválasztom a sor végén. A szabályokat illetően pedig szerintem nézz körül a nyelvtankönyvedben, de biztos van a hálón is információ, pl. [link]
"Hogyhogy honnan? Amennyire én tudom, tanítják a suliban."
Jó, de a suliban mi alapján tanítják? A másodiknak meg üzenem, hogy igazából ez összetettebb, tanultam valamicskét a szótagról (hisz az az elválasztás alapja), de azt továbbra sem értem, hogy mi alapján határozzuk meg a szótagot.
Minden szótagban egy magánhangzó van. Ha a magánhangzók között egy mássalhangzó van, akkor az a következő szótagba kerül. Ha a magánhangzók között több mássalhangzó van, akkor az utolsó kerül a következő szótagba.
Az összetett szavakat viszont ettől függetlenül mindig az összetételnél választjuk el, pl. Né-met-or-szág.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!