Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miből adódnak az elválasztás...

Miből adódnak az elválasztás szabályai? Honnan tudjuk, hogy az "almafa" szót úgy kell elválasztani, ahogy? Egyáltalán miért jó az elválasztás? Honnan tudjuk, hogy mi a szótag?

Figyelt kérdés
2016. márc. 20. 15:21
 1/6 anonim ***** válasza:

Hogyhogy honnan? Amennyire én tudom, tanítják a suliban.

Mondjuk, én a szerencsésebb korosztályból származom, mi eleve szótagolva tanultunk meg olvasni, így aztán nem kellett külön tanulni az elválasztást, mert a "vérünkben volt" :)

Számomra azért jó, hogy van elválasztás, mert így tkp. "sorkiegyenlített" a füzet, azaz nem összevissza randán végződnek a sorok, mert ha nem fér ki valami, nem hagyok likat, hanem szépen elválasztom a sor végén. A szabályokat illetően pedig szerintem nézz körül a nyelvtankönyvedben, de biztos van a hálón is információ, pl. [link]

2016. márc. 20. 18:12
 2/6 anonim ***** válasza:
A magyar helyesírás szabályainak 224. pontjától kezdődően olvashatók az elválasztás és a szótagolás szabályai. Szóval abból adódnak, hogy az akadémikusok így szabták meg őket. Lehetnének a szabályok máshogyan is, angolul például máshogy vannak (pl. a method szót angolul úgy választjuk el, hogy meth-od).
2016. márc. 20. 21:49
 3/6 A kérdező kommentje:

"Hogyhogy honnan? Amennyire én tudom, tanítják a suliban."

Jó, de a suliban mi alapján tanítják? A másodiknak meg üzenem, hogy igazából ez összetettebb, tanultam valamicskét a szótagról (hisz az az elválasztás alapja), de azt továbbra sem értem, hogy mi alapján határozzuk meg a szótagot.

2016. márc. 20. 22:37
 4/6 anonim ***** válasza:

Minden szótagban egy magánhangzó van. Ha a magánhangzók között egy mássalhangzó van, akkor az a következő szótagba kerül. Ha a magánhangzók között több mássalhangzó van, akkor az utolsó kerül a következő szótagba.

Az összetett szavakat viszont ettől függetlenül mindig az összetételnél választjuk el, pl. Né-met-or-szág.

2016. márc. 21. 18:52
 5/6 A kérdező kommentje:
De miért? Ezeknek, amiket leírtál, mi az alapja? Miért ne lehetne úgy elválasztani, hogy *"Ném-e-tor-szág"? Mihez kell egyáltalán a szótagolás? Miből lehet levezetni ezeket a szabályokat? Arra vagyok kíváncsi, hogy ez az egész csak konvenció, és lehetne máshogy is (mint mondjuk az, hogy hányas számrendszert használunk), vagy pedig van valami alapja, tehát szükségszerűen igaz, úgy, mint mondjuk az, hogy a magyarban a hangsúlyos szótag mindig szókezdő, és ellentmondana a nyelv logikájának és félreérthetőséghez vezetne, ha nem így lenne (pl. ha az Anyegint aNYEgin-ként hangsúlyoznánk, akkor az "a" névelőként hatna).
2016. márc. 21. 19:25
 6/6 anonim ***** válasza:
Oroszul úgy hangsúlyozzák (majdnem) aNYÉgin.
2022. júl. 30. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!