Hogyan kell elválasztani az eszperantó "esti" (estas, stb. ) szót?
Magyar helyesírás szerint es-ti lenne, de sok európai nyelv nem választja szét az "st"-t, így e-sti lenne elválasztva.
Ez azért sem mindegy, mert az előbbi esetben hosszú az "e", az utóbbi esetben rövid, hiszen ezen múlik, nyílt vagy zárt-e a szótag!
Sok nyelvben nem választják szét pl. a st, str, pr, sp, spr betűkapcsolatokat
Megnéztem néhány eszperantó nyelvkönyvet, nyelvtant, de nem írnak erről.
Amíg vannak a szóban morfológiai határok, azaz képzőket, igenévi végződéseket tartalmaz, fel se merül a te eredeti kérdésed, SZERINTEM. Például úgy választanám el, hogy
esper-ant-o
De nyilván neked ez még mindig nem válasz arra, hogy mit csináljunk a szó elejével:
es-per-ant-o vagy esp-er-ant-o
A te elgondolásodra hajlok én is, tehát a második megoldásra.
(De tényleg csak zárójelben megjegyzem, én vagyok olyan rosszmájú, hogy szerintem ezzel a kérdéssel az eszperantisták sem foglalkoznak olyan komolyan, hogy ebből elvi kérdést csináljanak, -- elvégre így is, úgy is érthető.)
Ezt lehet tudni:
Az ŭ csak az aŭ, eŭ betűkapcsolatokban szerepelhet, önálló szótagot nem alkot.
Az eddigi válaszokat köszönöm!
Az "esti" szó esetében azért nagyon nem mindegy, mert az "e" magánhangzó hosszúságát is az határozza meg, hogy a szótag végén ott van-e az "e" után az "s", vagy nincs, tehát zárt vagy nyílt szótag-e.
Akármennyire érinti is a kiejtést, az elválasztásra nincsenek kidolgozott szabályok. Én úgy láttam, hogy mindkettő helyes, bár itt az es-ti formát támogatják.
Volt egy másik cikk, amiben mindkettő volt, de nem találom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!