Német birtokoseset képzése elöljárószóval. Hogyan helyes?
Az én németkönyvemben ezt találtam erről:
A "von" elöljárószó:
Die Familie von Günther lebt in Deutschland. Günther családja Németországban él.
Tulajdonnevek esetében a birtokviszony kifejezésére használjuk.
Beszélt nyelvben főként olyankor hallom, ha nehézkes az "-s" utána ragasztásával kifejezni a birtokviszonyt. Pl.: Tina szobája - Tinas Zimmer, de Tomas szobája, hm?
Továbbá a "von" más esetben (ugyanúgy Dat. vonzattal) azt jelentheti, hogy -tól, től, -ról, -ről.
Egyre inkább átveszi a birtokos eset szerepét a von+Dat. Lásd az elöljárószókat. Korábban sokkal több Genitivvel álló volt, amelyek Dativ vonzattal állnak most. Hogy mi az oka? Talán mert egyszerűbb. Úgy mint neked.:-)
Nyilvánvaló, iskolában, nyelvtanfolyamon a Genitivet is meg kell tanulni.
Előző vagyok, folytatni akartam...
A tulajdonnevekkel álló birtokos szerkezetet pedig nem lehet kifejezni csak kétféleképpen, ahogy első írta.
A birtokos -s végződést kap: Cornelias Tasche
Ha a tulajdonnév s-re, sch-ra ß-re z-re x-re végződik, akkor a beszélt nyelvben nem használható.
Ebben az esetben von-nal képezzük: das Buch von Max.
Írásban lehet: Max's Buch, mert ott látható a birtokosra utaló -s.
Példa még: die Wohnung von Familie Müllers
Nagyon jó válasz, a lényegre tökéletesen rátapint, a nyelvtani összefüggést pedig jól elmagyarázza.
Annyit tennék csak hozzá, hogy a Genitiv-et nem csak illik megtanulni az iskolában, meg a nyelvórán, hanem illik használni is, mi több, csak azt "illik". Míg "hivatalosan" továbbra is csak a Genitiv-es birtokos eset a helyes, ezt az élet valójában rég felülírta. Már sok nyelvész azt vizionálja, hogy a Dativ kigyilkolja a német nyelvből a Genitiv-et. Csak hadd idézzem Bastian Sick, egy népszerű iró/előadó könyvcímét: "Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod".
Ja, egy apró korrekció: "Die Wohnung von Familie Müller" (és nem "Müllers"). Vagy pedig "Die Wohnung der Müllers"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!