Hogy van a szabálya pontosan?
Azzal a kérdéssel irányulnék felétek, hogy mikor kell:
Could
Would-ot használni?
Mert nekem a couldnál így jön le, "It could work"= "ez működhet, bevállhat" és én úgy tanultam, hogy a could az a can múlt ideje akkor nem így lenne helyesebb, hogy "it can work?" mert a couldal, mintha így hangzana: ez működhetett/működött volna . És a másik, hogy a wouldot mikor kell használni? Köszönöm :) !
"én úgy tanultam, hogy a could az a can múlt ideje"
No, ez zavaró egyszerűsítése a valóságnak.
Már eleve az ige múlt idejű alakja és a múltra vonatkozás az két külön dolog, mondja az angol, ezért használja az egyikre a tense, a másikra a time szót.
De kezdhetnénk onnan is, hogy a feltételes mód az alakilag múlt idő, és a could is alakilag múlt idő, és már ott vagyunk a -hat -het kapujában.
Hogy a could mikor jelent a can-nél "tétovább" értelmet, azt sajnos meg kell tanulni.
A "could" akkor jelent múltidőt, ha olyan értelemben használod, hogy "képes voltál valamire":
I could swim when I was 3 years old.
It could work = Működhet
It could have worked = Működhetett volna (de sajnos nem)
Ezeket nézd át, hátha segít. :)
(A bal oldali menüből elérsz egy keresőt is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!