Mondjátok melyik Afrika legnyugisabb állama?
Hát, a kérdésre igyekszem válaszolni, a második részt meg vegyük úgy, hogy nem olvastam el...
Afrika szinte kizárólag szegény országokból áll, ahol nagyon alacsony a napi átlagkereset és az egy főre jutó GDP, viszont nagyon magas a korrupció. Van olyan ország, ami nagyobb GDP-t produkál, de a vagyon nagyon nagy része egy nagyon szűk rétegnél összpontosul. Közép-Afrika országainak nagy részét belháborúk, törzsi harcok, a gyarmatosításból eredő feszültségek sújtják (arról nem is beszélve, hogy európaiként odakerülve rengeteg betegséggel szemben nem vagy immunis). Az ilyen helyen alacsony az infrastruktúra kiépítettsége, nagy a szegénység és nagyon magas a korrupció és az írástudatlanság. A Dél-Afrikai Köztársaság tudtommal Afrika leggazdagabb állama, ott viszont borzalmas a közbiztonság, óriási feszültségek vannak a feketék és fehérek között (viszont állítólag nagyon szép hely). A Szaharától északra megint csak nagyrészt szegény országokat találunk, amik közül nem egyben most ráadásul tombol a terrorizmus. Líbiának nincs egységes kormánya, az országok egy részét terrorszervezetek irányítják. Beszédes ez a térkép: [link]
Összefoglalva: Afrikában szinte sehol nincs nyugalom. Én a helyedben maradnék a fenekemen. Ha mindenáron el akarsz vonulni, akkor válaszd Ausztráliát, Új-Zélandot vagy Izlandot. De még Dél-Amerikába vagy az orosz távol-keletre is hamarabb mennék, mint Afrikába. Ha én ilyenre adnám a fejem, Afrika lenne kb. a legutolsó, amit számba vennék.
Ahogy afrikanisztika tanárom mondta: "nem olyan fekete az ördög, amilyenre festik" :)
Nigéria egy részén például tényleg borzasztó háború dúl, viszont az afrikai méreteket nem igazán tudjuk felfogni Magyarországról, ahol a 300 km már hatalmas távolságnak számít. Szóval visszakanyarodva: amíg északon polgárháború, addig Nigéria déli része kontinens egyik leggazdagabb területének számít, ahol virágzik a gazdaság és a művészet.
Ez a kettősség pedig egész Afrikára igaz. Nairobiban nem lehet fényképet csinálni úgy, hogy ne lógjon bele egy vezeték, áram viszont mégsincs a nap nagy részében.
A legnyugisabbak Dél-Afrikai Köztársaság, Seychelle-szigetek, Madagaszkár. Bár én is lebeszélnélek erről, hacsak nem a kalandvágy hajt.
Súlyos zavar van a fejedben, Cila, vagy esetleg troll kérdés? Afrika legbékésebb országában is ezerszer annyi fekete van, korrupcióról meg lopásról nem is beszélve, mint akárhol Európában.
Igaz, liberális idétlenkedés tényleg nincs, ha kimész egy rövid szoknyában az utcára, vagy megerőszakolnak, vagy börtönbe vágnak szó nélkül, és az utóbbi történik veled akkor is, ha a kormányt szidnád, tehát ettől a rettenetes „demokráciától” sem nagyon kell aggódnod a legtöbb afrikai országban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!