Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Más is érezte már orosztanulás...

Más is érezte már orosztanulás közben, hogy ezt a nyelvet lehetetlen megtanulni?

Figyelt kérdés

(képzeljetek ide egy virtuális sóhajtást)

Nem ma kezdtem az oroszt, többször is belefogtam, de hol ezért, hol azért abbahagytam. Alapvetően mindig is nagyon szerettem, szép és logikus nyelvnek tartom, csak épp mindig az volt az érzésem, hogy én ezt az életben nem fogom tökéletesen (vagy legalábbis úgy, mint az angolt vagy a németet, készségszinten) megtanulni. Egyrészt eleve sokkal nehezebbnek érzem a szavak megjegyzését, mint mondjuk az angolban (sokkal jobban zavarnak a hosszú szavak, mint a németben, mert nem látom az összetételeket. Nem főneveket illeszt össze, hanem mindenféle igekötőkkel meg képzőkkel módosít egy tövet), a másik meg, amitől meghülyülök, az igék. Eleve nem teljesen értem, hogy mikor kell a folyamatos, és mikor a befejezett alakokat használni (oké, lehet, hogy csak nem magyarázták el elég alaposan), de amúgy is idegesít, hogy minden igéhez kapásból két variánst kell megtanulni. Aztán, mire megtanulom, kiderül, hogy van egy tőhangváltós meg 5 igekötős változata (természetesen szintén két alakkal), amik kicsit mást jelentenek, de amúgy mégsem.

Ugye nem csak én érzek így néha? Nyugtassatok meg! :)

2015. okt. 13. 18:22
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem nem, bár ugyanezt én az angolnál érzem. Több mint harminc éve tanulom, több mint húsz éve tanítom, de úgy érzem, képtelenség megtanulni ezt a nyelvet. Oroszul egy év alatt megtanultam... ;)
2015. okt. 13. 18:32
 2/6 anonim ***** válasza:

hát életkortól is függ a dolog... egyre nehezebb, ahogy múlnak a z évek. Oroszul meg lehet tanulni, sokaknak sikerült. Lomb Kató írja, hogy olyan az orosz mint egy erődítmény. Szép.

egy szép kis dal (az énekek, dalok sokat segíthetnek)

https://www.youtube.com/watch?v=YkoBjUL-2uE

1-nek: Márai írja (aki egyébként németből felvidéki, gyerekkori tapasztalatai alapján perfekt volt, majd Amerikában élt):

“Tíz, tizenöt esztendei, szorgalmas és figyelmes tanulás után végre megérti az ember, hogy angolul, sajnos nem lehet megtanulni.”

(A négy évszak)

2015. okt. 13. 18:51
 3/6 anonim ***** válasza:

én 5 évet tanultam oroszul,és nagyon jól ment.magántanárhoz jártam,hobbiból.nem volt nagy célom vele.a tanárnőmmel jól eldumáltunk..de anyanyelvű oroszokat nem értettem meg..és ők sem engem.:D

na,azóta meg már a nagyrészét el is felejtettem,mert nem használtam.

ugyanez a szitu a némettel (németes voltam végig)

angolt tanultam a leggyorsabban:)

anyanyelvi környezetben gyorsabban tanulnád.

2015. okt. 13. 18:55
 4/6 anonim ***** válasza:
Óóó, be szeretem ezt a filmet (és dalt). Köszönöm #2! <3
2015. okt. 13. 20:12
 5/6 A kérdező kommentje:
1.-es, 2-es: Persze, nyilvánvalóan nem tökéletes megtanulásra gondolok. Bárki számára, aki már elég jól megtanult egy nyelvet, jól ismert közhely, hogy "egy nyelvet nem lehet tökéletesen megtanulni". De szerintem elég az, ha nagyjából olyan szinten tudsz kommunikálni, mint egy anyanyelvi beszélő, nem elvárás, hogy szépirodalmat alkoss. Na most, ezt a szintet szerintem jóval nehezebb elérni oroszból, mint angolból.
2015. okt. 13. 23:16
 6/6 anonim ***** válasza:
Szerintem ez teljesen egyéni. Én az oroszt első nyelvnek tanultam, gimiben tagozaton, ott naponta két-három-akár több órát kellett vele foglalkozni, ha az ember nem akart kihullani a jó csoportból, s én nem akartam. A lelkesedésen kívül kellett hozzá egy elképesztően jó tanárnő... és ennyi, egy év és beszéltem... egészen jól. :) Ha most kezdeném, felnőttként, második nyelvként, valószínűleg ugyanúgy éreznék, mint Te.
2015. okt. 14. 07:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!