Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A svéd vagy a norvég kiejtés...

A svéd vagy a norvég kiejtés nehezebb?

Figyelt kérdés

A kérdés inkább a beszéd megértésére vonatkozik. Melyik nyelv beszél gyorsabban, melyiket nehezebb megérteni?

Köszönöm!

2015. szept. 21. 16:30
 1/6 anonim ***** válasza:
Egyforma nehéz, hiszen minden nyelvnek megvannak a maga jellegzetességei, kiejtési sajtosságai. Ha azt ismered, akkor könnyű, ha nem, akkor nehéz.
2015. szept. 21. 20:46
 2/6 A kérdező kommentje:
Ezt én is tudom, de nyilván az egyiket lehet nehezebbnek tanulhatónak mondani a másiknál
2015. szept. 21. 21:23
 3/6 anonim ***** válasza:
Nyelvérzéktől függ, természetesen. Egyformák, de a dánnak egyik sem ér a közelébe...
2015. szept. 21. 22:33
 4/6 anonim válasza:
A norvég jobban nyomja az 'r' betűt. Szóval egy magyarnak könnyebb a norvég. Bár nem csak emiatt. A svédben sokkal jobban kell figyelni a szavak hangsúlyára is.
2015. szept. 22. 00:29
 5/6 webnyelv ***** válasza:
Igen, a hangsúly miatt a svéd szerintem is nehezebb.
2015. szept. 22. 14:23
 6/6 Leifur válasza:

A norvég színtiszta oslói változata nagyon szép, jobban érthető talán a magyar fülnek, mint a rikssvenska (hivatalos svéd).

A baj csak az, hogy egy átlagos norvég híradóban, filmben, sorozatban csak az emberek töredéke beszéli ezt a változatot. Svédországgal ellentétben Norvégiában nem létezik hivatalos kiejtés, mindenki a saját völgyének, tájegységének megfelelő dialektust beszéli. Így gyakorlatilag lehetetlen online anyagokból begyakorolni a kiejtést, ha norvégról van szó. Még a nyelvtant és a ragozást is máshogy használják más tájegységekben, amire mind a bokmål, mind a nynorsk rá is bólint. Mert ráadásul az írott nyelvi formából is kettő létezik.

Svédországban egyféle hivatalos nyelv van és többé kevésbé a fiatal generáció tagjainál terjedőben is van a rikssvenska.

Így gyakorlatilag, ha egy Kati ül típusú mondatnál bonyolultabb szerkezetű mondatig akarsz majd eljutni, akkor hosszú távon a svéd mégis kifizetődőbb lesz.

Ez csak az én véleményem. Beszélek svédül és évek óta tanulok norvégul.

2016. máj. 4. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!