Ismeritek városotok, falutok nevének eredetét?
Ha más város- vagy egyéb településnév etimológiáját is ismeritek, azt is szívesen fogadom.
Az ehhez kapcsolódó mondák, hagyományok is érdekelnek!
De, csak "untass" nyugodtan, kilenceske!
Én is Budapesten születtem, és ahány korszak, ahány link, annyi eredet-leírás.
Te melyiket ismered?
Eszerint az a legenda, amely Pest nevét az eredetileg ott elterülő mocsaras ingovány káros kigőzölgésének tulajdonítja, hamis lenne?
És Attila testvérének, Budának neve is csak hitrege?
Nagyon érdekes, amit írsz!
Bocsi, csak most vettem észre, hogy visszakérdeztél:
"A pécsi Sopianae eredetben biztos vagy, 8. válaszoló?"
Nem a magam részéről nem vagyok biztos. :) De azt olvastam valahol, hogy manapság ez a legelfogadottabb hipotézis. A görög eredetet azt már többé-kevésbé teljesen kizárták.
A mocsárral kapcsolatban meg van egy olyan elképzelés is, hogy nem általában mocsár, hanem a Sopianae nevű folyócska mocsara. És így akkor már köthető a női névhez is, nem ritka, hogy folyóról embert neveznek el.
#13 Buda és Attila majdnem biztosan nincs kapcsolat.
A Pest lenevezés pedig először a pesti átkelő idején kelen meg, a budai oldalra utalva, mint hogy onnan lehet keletre (a Duna bal partjára) jutni.
De nem is hét magyar törzs, hanem 14 had (amit kis csúsztatással törzsnek is lehetne nevezni.) Álmost Mózesről mintázták aki nem léphet be az ígéret földjére. Sőt az egész honfoglalás XII-XIII. századi legendáit mind a Biblia ihlette. Ez fontos volt a keresztény állammá váláshoz, és a hiányzó információk szimpatikus elemek kipótlásával. A történelemírás sokszor leginkább csak politika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!