Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy helyes ez az angol kérdés?

Hogy helyes ez az angol kérdés?

Figyelt kérdés

I don't know where it is

vagy

I don't know where is it?

2015. júl. 29. 11:13
 1/4 anonim válasza:

Ilyet még sosem hallottam, hogy valaki meg akarná kérdezni, hogy 'Nem tudom hol van?' :D

Suliban sem tanítják meg, hogy hogyan kéne ezt megkérdezni, mert nem szoktunk ilyeneket kérdezgetni.. a magyarban sem. Szóval szerintem inkább egyik sem helyes :o

2015. júl. 29. 11:27
 2/4 anonim ***** válasza:

Ez nem kérdés, hanem egy egyszerű kijelentő mondat, hiába van a végén kérdőjel. Az első a helyes kijelentésként.

A második mondat csak így lenne helyes:

I don't know. Where is it? ( bár nem nagyon tudok olyan szituációt elképzelni, ahol ez szerepelhetne)

2015. júl. 29. 11:33
 3/4 A kérdező kommentje:

Igaz, tényleg, bocsánat :)

Keresgéltem angol fórumokon, ott folyton ezta példát hozták fel: Do you know where it is/is it? Ezért ragadt meg bennem a kérdés ^^"

Nem kérdés, kijelentés! :)

2015. júl. 29. 11:40
 4/4 anonim ***** válasza:

Az elsőben helyes a szórend.

Függő kérdésnek hívják nyelvtanban (angolul reported question v. indirect question).

A lényege az, hogy az eredeti kérdésben szereplő kérdő szórend egyenes szórenddé változik a bevezető mondat után, függetlenül attól, hogy a bevezető mondatban állítás, tagadás vagy kérdő szórend, vagy akár felszólítás szerepel:

eredeti: Where is it?

függő kérdés:

I know where it is.

I don't know where it is.

Do you know where it is?

Tell me where it is.

2015. júl. 29. 17:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!