Szerintetek mik a legjobb szótanulási módszerek?
Szia!
Én a Parley nevű szótanuló programot használom:
Kicsit bonyolult, pár órát töltöttem a dokumentáció olvasásával, de nagyon sokat segít. A szavakhoz képet is lehet berakni, bár kicsit macerás. Tanuláskor pedig azzal tudod növelni a hatékonyságot, ha mindig ki is mondod az éppen tanult szót, így többszörösen tanulsz egyszerre (a füleddel, száddal, szemeddel és a kezeddel is, ahogy beírod).
Én az Anki tanulóprogramot használom, szerintem jobb, mint a fent belinkelt Parley, de persze lehet, hogy ez csak elfogultság a részemről.:) Én mindenesetre nagyon sokat tanultam vele, rengeteget köszönhetek neki.
Ami a sorozatnézést illeti, állati nagy divat azt mondani, hogy nézz filmeket felirattal, meg csináld ezt, csináld azt, csak jaj, nehogy szavakat magoljál, mert az nem jó semmire.
Énszerintem meg a jó öreg magolós módszert a világon semmi nem pótolhatja. 15 éve nézek filmeket angolul, mindennap olvasok is angolul, és kb. 15 éve nem is tanulok szavakat, mivel így is elég nagy szókincsem van már, C2-es szinten beszélek.
Ehhez képest most pár hónapja gondoltam egyet, és csak úgy a móka kedvéért az Ankival elkezdtem megtanulni mindenféle ritka szavakat ("vicarious", "adulteration", "sycophant" meg hasonlókat), és pár hónap alatt többet fejlődött a szókincsem, mint korábban évek alatt.
Az Anki, a Parley meg a hasonló szótanító programok automatikusan ismételtetik veled a szavakat, szóval ha a jövőben rászánsz napi akár csak negyedórát az ismétlésre mindennap, akkor garantáltan soha nem fog leépülni az a szókincsed, amit egyszer már felépítettél.
A feliratos filmnézés hasznos tud lenni, de csak úgy, ha dolgozol is vele. Tehát nem elég végignézni és úgy-ahogy érteni, hanem érdemes sűrűn megállítani, kiszótárazni, és értelmezni, hogy az adott mondatban miért az a szó szerepel. A phrasal verb kifejezésekbe bele lehet kavarodni, de akkor is rá kell keresni, hogy akkor ott mit jelent az a kifejezés.
Szóval szerintem szavak tanulásához az egyik jó módszer, ha szövegkörnyezetben tanulod meg. Ilyen módon úgy tudsz szavakat tanulni, hogy észre sem veszed.
Például a vicinity szót úgy tanultam meg, hogy valahol belebotlottam a "map of New York and vicinity" kifejezés kapcsán, utánanéztem, és azóta tudom, mit jelent. Persze van, hogy többször meg kell néznem ugyanazt a szót, ezért nagyon fontos a gyakorlás, a nyelv és a szavak, kifejezések sűrű használata. Ha mondatokban használod a szavakat, akkor sokkal könnyebb megtanulni. Szóval teljes mondatokat hallgatni, értelmezni, és beszélni, szövegben használni a szavakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!