Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ruca, pöszméte, dám, vájling,...

Ruca, pöszméte, dám, vájling, poc, tócsa, törölköző, fíreg, gerizd, eper, sezlon. Te használod ezeket a szavakat, vagy mással helyettesíted?

Figyelt kérdés
2010. márc. 2. 21:10
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
46%

[link]

[link]

A wikipédia is külön veszi a földiepret/szamócát és a fán termő epret.

[link]

[link]

Itt pedig a fajták vannak:

[link]

2010. márc. 3. 16:45
 22/25 A kérdező kommentje:

Utolsónak. Tudom, mi a különbség köztük, csak nálunk mindkettőt epernek hívják.

Egy különben is egy tájszólásos kérdés.

2010. márc. 4. 10:46
 23/25 anonim ***** válasza:
100%

ezek kozul a vajlingot, a tocsat, a torolkozot(bar neha torulkozonek mondom, pl ha a nagyimnal vagyok (alfold) akkor arra valtok:)) es az epret hasznalom

a ruca nem tudom, mit jelent (valami allat?) a poszmete az nekem egres, a dam, poc, sezlon megint nem tudom magamtol, hogy micsoda, a fireg helyett fereg, a gerizd helyett meg gerezd:) Pesti vagyok egyebkent, igaza volt annak, hogy mi a szavak tobbseget nem is ismerjuk:D (a gerizdet, fireget nem ismertem fel, csak megneztem)

2010. máj. 9. 23:43
 24/25 A kérdező kommentje:

Ruca= kacsa (mint állat)

Dám = dám. Ezt nem lehet máshogy hívni, bár sokan nevezik még dámszarvasnak. (Cervus dama)

sezlon= heverő

poc= valahol a patkányt hívják pocnak

2010. máj. 10. 07:19
 25/25 anonim ***** válasza:

Ruca, poc, fíreg: ezeket a kérdés és a válaszok elolvasása előtt nem is ismertem.

Pöszméte, sezlon: Ezeket nem használom, mert nálunk ezek büszke illetve heverő néven futnak.

Dám: Dámvadnak szoktam mondani, bár nem gyakran használom.

Vájling, tócsa, törölköző: Gyakran használom.

Gerizd: Ezt így nem, vagy gerezd, vagy nálunk a tájszava a girizd.

Eper: Használom, de a földieperre, ami tisztességes nevén szamóca lenne. A szamóca szót viszont az erdőben található, jóval kisebb gyümölcsre mondom. Ami a fán terem, azt meg faepernek.

2023. máj. 6. 04:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!