Titeket, magyarokat irritál az, ha a környezetetekben pl. románul beszélgetnek?
Erdélyi román vagyok, Budapestre járok egyetemre. Néhány barátommal (akik szintén románok) csak románul beszélgetünk. Nem mintha nem menne magyarul is, de a román jobban tetszik és kényelmesebb használni.
Ezért párszor már megszóltak az egyetemen, diákok is, és tanárok is.. Volt, hogy kiküldött a tanár az óráról csak azért mert egymással románul beszéltünk (nem mintha a többiek nem beszélgettek volna, csak ők magyarul).
Miért irritálja ez a magyarokat? Nem tök mindegy lenne nekik? Ez egy szabad ország elvileg..
Engem egyáltalán nem irritál. Mindenki beszéljen azon a nyelven, amelyiken kedve van.
Ez az egész arra a szlovák kezdeményezésre emlékeztet, amikor pár éve be akarták tiltani, hogy szlovák többségű városokban a magyarok magyarul beszélgessenek az utcán. Elmondhatatlanul sötét és agresszív elképzelés.
Engem nem zavart, a román még kifejezetten tetszik, viszont az egyik válaszolóval abban egyetértek, hogy ha van egy társaság és azon belül olyan nyelven beszéltek, amit más nem ért, az kicsit bunkóság. De az általad vázolt szituáció nem feltétlen ilyen.
Egyébként jól teszed, hogy szólsz a tanárok miatt, mert az egy dolog lenne, hogy megkér ne beszéljetek óra alatt, de az, hogy kifejezetten a románra szálltak rá és még sértegettek is, az túlzás.
Engem nem zavar, ha más nyelven társalognak körülöttem.
Ahol élek, napi szinten csavarognak a külföldi túristák, szlovákul, angolul, németül, még talán elfül is karattyolva, megszoktam. :-D Valamint főképp külföldi zenéket hallgatok (angol, német, vagy svéd nyelvűt).
Szerintem a magyarok azon része, akik berágnak a román nyelvre, főleg 1920. miatt idegesek. Magyarország feldarabolása miatt a környező országok lakói valamiféle ellenségek, mumusok lettek a sovinisztább magyarok szemében. A másik ok pedig a kíváncsiskodó, mindenbe belepofátlankodó természet lehet. Ha románul beszéltek egymás közt, azt hiszik, valami titkos dologról van szó, amire ők is kíváncsiak lennének, piszkálja a csőrüket, de mivel nem értik az adott nyelvet, nem értenek egy mukkot sem a beszélgetésből.
Kérdezhetek tőled valamit kedves Kérdező?
Ha lehet üzenetben.
Hiszen a román állam nem barátja azoknak a lakosainak, akik magyarok.
Ezt miért kellett lepontozni, amikor tényleg mostoha a román állam az ottani magyarokhoz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!