Amerikában ugyanazt az angolt használják mint Angliában?
A rövid választ megkaptad már, ez csak egy magyarázat:
Ugyanúgy ,mint az élővilág evolúciójában a sajátos jegyek kialakulására hatással van a környezet és az elkülönülés.
Alapvetően a nyelv nyilván ugyanaz, de számos eltérés tapasztalható. Egyrészt más akcentus (de persze Anglián belül és Amerikán belül is több és több akcentus van), plusz helyesírásban, szóhasználatban is eltér. Például a szomszéd = neighbour (ang) / neighbor (am), vagy a szín = colour (ang) / color (am).... tehát az "ou" az angolos írásmód, a sima "o" pedig az amerikaias. Ezenkívül néhány nyelvtani elemben is elüthet, például a "get" igének a múlt idejű harmadik alakja az angolban "got", az amerikaiban pedig "gotten".
És mint mondtam, szókincsben/szóhasználatban is vannak különbségek. Például a lift a brit angolban "lift", míg az amerikaiban "elevator". Vagy a keksz angolul "biscuit", amerikaiul "cookie". Legalábbis hivatalosan így van...
69%-os! Az alllitasod forditva allna meg a helyet.
4-es! Tokeletes valasz.
7-es!
A 4-es,és 6-os válaszadó is én vagyok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!