Megakadtam egy feladatnál. Válaszolna, aki magas szinten van németből?
A példa:
Was hat dir Matthias gesagt?
Er hat mir gesagt, dass
...sich Anna verspäten wird.
...Anna verspäten sich wird.
Odáig jutottam, hogy mellékmondati szórend van itt. Ezért mellőztem két egyértelműen hibás választ.
De: az ige visszaható névmással áll, + van segédige, és az alany itt főnévvel van kifejezve, nem pedig személyes névmással.
Valószínűleg dass "Anna sich verspäten wird" nem volt közöttük, mert az az egyik lehetséges megoldás lenne. Viszont csak egyet lehet jónak jelölni, igaz?
A két mondat közül az első, tehát "....sich Anna verspäten wird" a jó, mert figyelembe kell venni, hogy a NÉVMÁS MEGELŐZHETI MÉG A FŐNÉVVEL KIFEJEZETT ALANYT IS.
Köszönöm szépen.
3-asnak: az nem volt köztük.
Egyébként a Start+ tesztfeladataiból volt a példa, de a tankönyv nem tért ki erre a részletre.
sich Anna verspäten wird.
Ez egy kivétel a KATI szórend alól.
Ha az alany személyes névmás, akkor marad a KATI szórend: dass sie sich verspäten wird.
Ha az alany bármi más (pl. név), akkor a visszaható névmás(?) előre jön: dass sich Anna verspäten wird.
Im Nebensatz steht das Reflexivpronomen in der Regel direkt hinter der Konjunktion, aber vor dem Subjekt (Nomen). Aber genau wie in einem Hauptsatz kann in einem Nebensatz das Reflexivpronomen nach dem Subjekt stehen, wenn dieses Subjekt ein Nomen ist.
Die Menge wich zurück, als sich der Zug näherte.
(natürlich auch möglich:) Die Menge wich zurück, als der Zug sich näherte.
Wenn aber das Subjekt des Nebensatzes ein Pronomen ist, dann steht dieses vor dem Reflexivpronomen.
Die Menge wich zurück, als er sich näherte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!