Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek melyik a 3 legnehe...

Szerintetek melyik a 3 legnehezebb nyelv?

Figyelt kérdés
2015. máj. 30. 18:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
52%

Szuper, hogy leírtátok az összes, nyelvekkel kapcsolatos városi legendát. Imádom, amikor többek között a legnehezebb nyelvekhez bedobják, hogy "a szlovák", mert olvasták azt az idióta listát a neten az állítólagos legnehezebb nyelvekről.

Van létjogosultsága annak a kérdésnek, hogy melyik nyelv könnyebb és melyik nehezebb. Az egyes nyelveket ugyanis nagy átlagban egy külföldinek eltérő mennyiségű idő alatt lehet egy adott szinten elsajátítani. Ha összeválogatsz egy csoportot argentin, egyiptomi, indiai, belga, olasz, orosz emberekből, akkor mindannyiuk számára könnyebb lesz elsajátítani a magyart, mint mondjuk az arabot, vagy egy eszkimó nyelvet. Ugyanis ebben az összevetésben azok nehezebbek a magyarnál (attól a ritka kivételtől eltekintve, ha a nyelvtanuló egy rokon nyelv beszélője. De itt, ebben a példában nem ez a helyzet ugyebár).

A magyar állítólagos nagy nehézsége is kamu, városi legenda. Pontosabban magyar legenda. Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek mi képzeljük, itt tanuló arab, orosz egyetemi hallgatók nemritkán közel tökéletesen megtanulják rövid idő alatt. Az meg, hogy az olyan nyelvek, mint a német vagy a szlovák benne lennének a legnehezebbek között, az vicc. Európában igazán nehéznek a két balti nyelv számít, a görög, a baszk, a grúz, a germánok közül az izlandi (talán a feröeri is, bár arról nem sokat tudok), a szlávok között a lengyel, bár állítólag a délszláv nyelvek sem könnyűek. Világviszonylatban meg a távol-keleti nyelvek, a japán, koreai, az indián nyelvek. Ezek persze az ismertebb nyelvek. Egy rakat nyelv van Afrikában, amikről az átlagember soha nem hallott (én se), így persze nehéz megmondani, hogy a világ összes nyelvét tekintve melyik a legnehezebb, de az ismertebb nyelvek közül, különösen Európára vetítve, nagyjából stimmelnek azok, amiket felsoroltam.

2015. máj. 30. 23:40
 12/16 anonim ***** válasza:
32%

11-es, van igazság abban, amit írsz, de azért átestél a ló másik oldalára. Az USA diplomatáinak meg külügyi szakembereinek képzését évtizedek óta végző Foreign Service Institute-nak van egy listája annak alapján, hogy a tanulóik (és évente van náluk kb. 100 ezer új tanuló, szóval ez statisztikailag már teljesen releváns) az elmúlt évtizedek során átlagosan kb. mennyi idő alatt tudtak profi szinten megtanulni egy nyelvet.

Ennek alapján angol anyanyelvűek számára a magyar nyelv az 5 nehézségi kategória közül a 4.-ben van, de néhány másik 4-es kategóriájúval (pl. finn, észt, thai, grúz stb.) a többi 4-esnél nehezebb nyelvként van megjelölve.

Ez azt jelenti, hogy angol anyanyelvűek számára a leggyakrabban tanult 60 nyelv közül kb. a 10 legnehezebben benne van a magyar, még ha nincs is a legeslegnehezebbek között (ahova az arabot, a kínait, a koreait és a legnehezebbként kiemelt japánt sorolták). Az általad említett görögöt vagy lengyelt pl. nem emelik ki a nehezebb 4-es kategóriások között, sem a délszláv nyelveket, sem amúgy a szlovákot.

Ezek persze csak a gyakori nyelvek, a poliszintetikus eszkimó meg indián nyelvek nyilván még nehezebbek.

2015. máj. 31. 00:46
 13/16 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem a holland is sorolható a 3 legnehezebb közé. A kiejtését emberfelettinek tartom,rengeteg a rendhagyó kiejtés,és az a bizonyos G hang,amit sok külföldi nem TUD megtanulni,akármeddig él Hollandiában,anyanyelvűek között.. Pedig sokan könnyű nyelvnek tartják,csakmert valahol beírták,hogy angol-német keverék....

A magyar sem egyszerű nyelv, a ragozásunkkal meggyűlik egy külföldi dolga,gyakorlatilag logika az nincs benne. gázOK, cserepEK, autÓk... minden egyes szót máshogy.

3.legnehezebbnek az arabot mondanám.

A német szerintem logikus,egy szilárd nyelvtanra épülő nyelv,de épp ezért logikus,legalábbis nekem. A sok nyelvtani szabály miatt szinte lehetetlen tévedni,ha az ember ismeri a német nyelv legmélyebb bugyrait is.

2015. máj. 31. 09:59
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

"11-es, van igazság abban, amit írsz, de azért átestél a ló másik oldalára. Az USA diplomatáinak meg külügyi szakembereinek képzését évtizedek óta végző Foreign Service Institute-nak van egy listája annak alapján, hogy a tanulóik (és évente van náluk kb. 100 ezer új tanuló, szóval ez statisztikailag már teljesen releváns) az elmúlt évtizedek során átlagosan kb. mennyi idő alatt tudtak profi szinten megtanulni egy nyelvet. "

Tudom, részben én is ennek alapján írtam. Csakhogy nem feltétlenül számít kizárólag az amerikai nyelvtanulók véleménye ebben a kérdésben. Oroszok számára lényegesen könnyebb pl. megtanulni a magyart. Én fenntartom, hogy a magyar állítólagos nehézsége csak legenda.

"A magyar sem egyszerű nyelv, a ragozásunkkal meggyűlik egy külföldi dolga,gyakorlatilag logika az nincs benne. gázOK, cserepEK, autÓk... minden egyes szót máshogy. "

Van benne szabályszerűség, csak sok a kivétel. De ettől még nem igaz, hogy ne lenne benne logika.

2015. máj. 31. 12:29
 15/16 anonim ***** válasza:
Csak annyit szeretnék hozzátenni a vitához, hogy úgy mégis, hogyajóistenbe lett így lepontozva a 68%-os és a 70%-os válaszadó? A legtöbb nyelvi kérdéshez szakszerű és értelmes választ adnak, és itt is teljesen jó gondolatokat írtak le. Ehhez képest max 50%-osan hasznosaknak vannak itt jelezve a válaszaik. Mi történik itt?...
2015. jún. 5. 14:10
 16/16 anonim ***** válasza:
Az történik, hogy az emberek összekeverik a hasznosság értékelését a facebook-on és youtube-on megszokott like-olással. Sok ember nem a válasz igazságértéke, hanem annak rá tett hatása, a benyomásai alapján pontoz.
2015. jún. 6. 12:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!