Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy lett a "stipendium"...

Hogy lett a "stipendium" szóból "ösztöndíj"?

Figyelt kérdés

Mit takar ez a szó? Elég fura összeállítás, hogy az ösztönt díjazzák, de nyilván van valami értelmezhető eredete ennek. Tudtok erről valamit?

Természetesen nem a szó értelmét kérdezem, hanem azt, hogy nem valami tévedés vagy téves fordítás folytán alakult-e ezzé.

Gondolkodtatok már ezen?

2015. máj. 20. 09:35
1 2
 1/14 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

Szerintem: ösztönZŐ díj.

Fogalmam sincs mit jelent a latin szó és most nem is volt kedvem utánanézni. Nem feltétlen lefordítottak szavakat, hanem kitaláltak rá egyet.

2015. máj. 20. 10:05
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

szerintem is ösztönző - (érdekes lehet ez itt, szellemi szempontból: az ösztön az embernél tudattalan [ezért] megromlott akarat)

Julianna a stipendium etimológiájáról valamit tudsz? (látom a jelentések közt 'fizetés " is van)

2015. máj. 20. 10:25
 3/14 anonim ***** válasza:
44%

Alacsony, kis, allando fizetest, hozzajarulast, segitseget jelent.

Angolul stipend.

2015. máj. 20. 10:25
 4/14 anonim ***** válasza:

Alacsony, kis, allando fizetest, hozzajarulast, segitseget jelent.

Angolul stipend. Csak az elet fenttartasara eleg osszeg. Osztondij is kb. ennyi, nem?

2015. máj. 20. 10:42
 5/14 A kérdező kommentje:

Ez az "ösztönző" elég ésszerű magyarázat, nem is gondoltam erre!

Kedves utolsó (két) válaszoló (nyilván ugyanaz a személy), ha elolvastad a kérdést, láthatod, hogy nem a jelentésére vagyok kíváncsi, én is kaptam ösztöndíjat, nem is egyszer.

Második hozzászóló, a "stipendium" eredetileg munkabért, fizetést stb. jelentett.

Hogy ez az ösztönZŐ nekem miért nem jutott eszembe???

Köszönöm a válaszaitokat! :))

2015. máj. 20. 11:36
 6/14 A kérdező kommentje:

Jobban utánanézve látom, hogy a stipendium "misedíjat" is jelenthet, nyilván innen került - papi latinsággal - a köznyelvbe.

De hogy egy mise elmondásáért miért kell fizetni, azt ne tőlem kérdezzétek...

Ha nincs stipendium, nincs mise? (Nehogy azt írjátok, hogy "tise", mert kiugrom az ablakon! :xD)

2015. máj. 20. 11:54
 7/14 anonim ***** válasza:
reméljük, földszinten vagy:D Azt talán ha valakiért külön megrendelnek egy misét? pl emlékező, gyász, stb
2015. máj. 20. 12:00
 8/14 anonim ***** válasza:
27%

Osztod az eszt, kedves kerdezo, de logikad, hozzaertesed nem sok van. Nem is tudom miert kerdezel.

Egy 3-ik 70%-os.

2015. máj. 20. 12:20
 9/14 anonim ***** válasza:
79%
mi a baj, nyolcaska, nem jutott krumpliföld? Egy szelíd , békés kis kérdésnél mi ez a támadás? Nyugalom, csigavér.Csigalom, nyugavér. (a kérdező azon kevesek közé tartozik, aki már többször segített nekem is, franciából, több nyelven tud és még békés is. Fehér holló a gyakorin)
2015. máj. 20. 12:41
 10/14 A kérdező kommentje:

Én nem "osztom sz eszt", kedves 70%-os, de ez az oldal éppen arra való, hogy az ilyen "hozzaertes" nélküli és "logikatlan" kíváncsiak feltehessék azokat a kérdéseket, amikre nem tudják a választ...

Előző, tényleg a földszinten vagyok! :D

2015. máj. 20. 12:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!