Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Titeket nem zavar az "ellenőri...

Titeket nem zavar az "ellenőriz" szó ilyen módon való használata?

Figyelt kérdés

Gyakori jelenség a médiában, hogy az "ellenőriz" szót "irányít, kezében tart" értelemben használják. Ennek az oka nyilvánvalóan az angol control ige, ami egyszerre jelent irányítást és azt, amire eredetileg a magyar "ellenőriz" szó vonatkozott. Viszont az, hogy "a hadsereg ellenőrzése alatt tartja a területet" szerintem nagyon hülyén hangzik. Ez olyan, mintha szó szerint átfordítottuk volna angolból, csak az a szomorú, hogy ez a használat már gyökeret eresztett. Erről egy nyelvész ezt írja:

"Eredeti és helyes magyar értelme a szónak: ‘elbírálás végett figyelemmel kísér’ (személyt, tevékenységet, folyamatot), vagy ‘helyesség szempontjából felülvizsgál’ (adatokat, méreteket stb.) Tehát a tanár ellenőrzi a dolgozatot író diákokat (hogy nem csalnak-e); a revizor ellenőrzi a könyvelés szabályosságát; a gyári minőségi ellenőr (valaha meós) ellenőrzi a munkadarabok helyes méretét és előírt minőségét. A Magyar Értelmező Kéziszótár 1972-es kiadása más, további jelentést nem tüntet fel!

A sajtónyelv a hatvanas-hetvenes évektől meglepő új jelentést társított a fentiekhez az ilyesféle, gyakran olvasható hírmondatok révén: Az ország délkeleti tartományait a felkelők ellenőrzik. Szemünk előtt megjelennek a marcona gerillák, akik belesnek minden bokorba, ellenőrzik, hogy a folyó még mindig lefelé folyik-e, és hogy a levelek nem hullanak-e le túl korán… Ó nem, a felkelők nem ellenőriznek semmit, vagy ha igen, az nem tartozik a lényeghez. ők a szóban forgó területet megszállva tartják, kézben (kezükben) tartják, uralják, fennhatóságuk alá vonták, ők az urai.

Angolból fordítók féltudása bábáskodott e sajnálatos jelentéstorzulás bölcsőjénél, a control igének ugyanis, amely az ilyen hírmondatok hátterében áll, az ‘ellenőriz’ csak az egyik, és nem is a legfontosabb jelentése; sokkal gyakrabban értjük így: ‘irányít, vezet, kézben tart, féken tart, ura valaminek’."

Ugye nem csak engem zavar ez a hibás használat?

2015. ápr. 2. 22:22
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
23%
Nem olvastam el tul hosszu, ird le rovidebben pls. Egy mondatban ha lehet nem vagy tul hulye hozza ugye menni fog?
2015. ápr. 2. 22:23
 2/13 fersk ***** válasza:

Vannak ennél sokkal zavaróbbak is...

Például: 'cáfol' a tagad felsőfokaként (ellenbizonyíték nélkül), 'elönzőzte' a sportnyelvben (még a böngészőm is aláhúzta-hehe), 'uralni' uralkodni értelemben, pedig ez eredetileg urának tekinteni lenne...stb.

2015. ápr. 2. 22:47
 3/13 anonim ***** válasza:

A fenti idézetet biztos nem nyelvész mondta, mert a nyelvész sosem azt mondja meg, hogy mi helyes és mi helytelen, hanem azt, hogy mit hogyan szoktak mondani. Vagyis nem előír, hanem leír; nem véleményez, hanem megfigyel.

A fentit legfeljebb valami nyelvművelő írhatta, akik nem csak hogy nem nyelvészek, de még garantátltan többet is ártanak a nyelvnek és a beszélők közösségének, mint használnak azzal, hogy a saját szubjektív véleményük/nyelvhasználatuk alapján minősítenek (elítélnek, lenéznek) másokat, és ebben sajnos sok követőre is találnak…

Holott csak azt kéne elfogadni, hogy a szavak jelentése nincs kőbe vésve, az mindig is változott (bővült, szűkült), és változni is fog, és azt mindig a beszélők közössége alakítja spontán módon, nem valami önjelölt megmondó emberek társasága (= nyelvművelők). Ha valami nem működik, félreérthető, azt a közösség úgysem fogja használni, nem fog gyökeret verni. Ha meg gyökeret vert, az azt bizonyítja, hogy nem is annyira félreérthető, mint egyesek gondolják – a szavaknak ugyanis nem csak önmagukban van jelentésük, hanem a szövegkörnyezet is befolyásolja.

Az "ellenőríz" szó ilyen használata engem egyáltalán nem zavar, pontosan tudom, mit ért alatta a beszélő. Az idézet írója is nyilván tudja, csak kukacoskodik, kötekszik, hogy bebizonyítsa, hogy rá igenis szükség van, a nyelvet meg kell védeni. Pedig nincs, és nem kell.

2015. ápr. 3. 11:16
 4/13 A kérdező kommentje:

"A fenti idézetet biztos nem nyelvész mondta, mert a nyelvész sosem azt mondja meg, hogy mi helyes és mi helytelen, hanem azt, hogy mit hogyan szoktak mondani. "

Nagyon bölcs, de ki kell ábrándítsalak, nyelvész mondta. Tótfalusi István nyelvtörténész írta a "Hogy mi ne legyünk angol nyelvi gyarmat" c. oldalán. Keress rá.

2015. ápr. 3. 11:31
 5/13 A kérdező kommentje:

"Vagyis nem előír, hanem leír; nem véleményez, hanem megfigyel.

A fentit legfeljebb valami nyelvművelő írhatta, akik nem csak hogy nem nyelvészek, de még garantátltan többet is ártanak a nyelvnek és a beszélők közösségének, mint használnak azzal, hogy a saját szubjektív véleményük/nyelvhasználatuk alapján minősítenek (elítélnek, lenéznek) másokat, és ebben sajnos sok követőre is találnak…"

Az igaz, hogy a nyelvészet inkább leíró, mint normatív tudomány, de attól még nem igaz, hogy attól, hogy valaki nyelvész, ne foglalkozhatna nyelvműveléssel. Divatos elképzelés ez a "csak tanulmányozzuk a nyelvet, ne szóljunk bele az alakulásába", de sajnos vannak olyan hatások, amik ellen ki kell állni, mert egyszerűen helytelen és idegen a nyelvtől. Kosztolányi is írt erről anno: az ő korában az volt a divat, hogy az igekötős igék esetében nem az igekötőt hangsúlyozták, hanem a második szótagot, mint a németben. Ez nemcsak, hogy céltalan majmolás, de olyannyira távol is áll a nyelvtől, hogy félreérthetővé teszi a nyelvhasználatot.

2015. ápr. 3. 11:37
 6/13 anonim ***** válasza:
Engem legjobban az oszlop szó használata zavar, amit manapság columna értelemben használnak, holott az eredeti jelentése sculptura, azaz "szobor", ahogy sokan helytelenül mondják, holott ilyen szó a magyarban nincsen.
2015. ápr. 3. 18:51
 7/13 anonim ***** válasza:
Nagyon zavar még az "esti" szó használata is, amit szinte mindenki így mond, holott a helyes formája "estvéli" lenne. Egy másik elviselhetetlen szó meg a "busz", sőt van rosszabb is: "autóbusz". Súlyos műveletlenségnek érzem a használatát, nyilván a ti számotokra is egyértelmű, hogy miért.
2015. ápr. 3. 18:56
 8/13 fersk ***** válasza:

@# 7/7

Mi van...?

2015. ápr. 3. 21:54
 9/13 A kérdező kommentje:
A kedves kolléga ironizálni próbál. (Amúgy az utalások szerintem rosszak, de mindegy. Az oszlop eredetileg nem szobrot jelentett). Értem én, hogy bizonyos szavaknak módosul a jelentésük az idők folytán, de miért kéne ezt támogatni, ha már van az adott dologra egy jó magyar szó, és az adott fogalomra átveendő másik szó már takar egy másik fogalmat? A busz azért rossz példa, mert a busz új találmány volt, amit valahogy el kellett nevezni. A busz tömegközlekedési eszköz volt, "omnibus", azaz "mindenkinek" lett a neve, végül ez rövidült "busz"-ra. De az ellenőriz a magyarban nem áll átfedésben az "irányít"-tal, mint az angolban. Ennyi erővel akkor vegyük át tömegével az anglicizmusokat...
2015. ápr. 3. 22:57
 10/13 anonim ***** válasza:
9-es, de hát én tökéletesen egyetértek veled. Szerintem is száműzni kell a magyarból az idegen hatásra létrejött jelentéseket, szerkezeteket. Ezért én pl. a beszédemben sosem használom az időpont, káröröm, műanyag, őserdő, hajtómű, felvétel, tanszék, utánvét, törzsvendég vagy éppen a szakértő szavakat. Mert abban, gondolom, egytértünk, hogy a nyelvünket érő minden idegen hatás ellen fel kell vennünk a küzdelmet, és pusztán az, hogy ezek a germanizmusok nem 50, hanem 100 évesek, még nem teszi őket a nyelvünk részeivé! Bizony ezek helytelen kifejezések, és aki használja őket, az megöli a magyar nyelvet. Egyébként gyanítom, hogy az ellenőr szavunk maga is a német Gegenschreiber vagy más "gegen"-es szó mintájára keletkezhetett, hiszen nem ősi magyar szóról van dolgunk, az 1830-as években, az ellenőriz pedig az 1850-es években kerülhetett csak a nyelvünkbe. Erre meg száz évvel később nekiállnak bővíteni a jelentését, ahelyett, hogy elgondolkodnának rajta: helyesnek tekinthető az ellenőr, ellenőriz szó a magyarban egyáltalán?
2015. ápr. 4. 14:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!