Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a különbség a sentire és...

Mi a különbség a sentire és udire használata között az olaszban?

Figyelt kérdés
Sziasztok, vannak itt olaszul jó tudó emberek? A magyar hallani igére két szó van az olaszban. Sosem hallottam az udire igét. Mi az udire es sentire között a különbség? köszönöm.
2015. márc. 30. 15:45
 1/3 anonim ***** válasza:
Az udire-t én sem hallottam. Lehet, hogy választékos vagy délen használják, esetleg "tájszólásban" vagy irodalmi nyelvben.
2015. márc. 30. 16:38
 2/3 anonim ***** válasza:

A Zanichelli szótárban ezt írják:

Udire č percepire con l'orecchio suoni, voci o rumori. Correntemente in luogo di udire si usa il molto piů diffuso sinonimo sentire, che ha in quest'area di significati varie altre accezioni: significa infatti anche apprendere con l'udito, cioč udire ciň che viene detto e comprenderne il significato; significa venire a sapere, scoprire qualcosa di cui si era all'oscuro; in riferimento a professionisti esperti in un determinato campo, significa consultarli, chiederne il parere; in relazione a concerti, funzioni religiose significa assistere, cioč udire e vedere insieme.

Azaz az udire jelentése kizárólag csak a hallásra korlátozódik, nem lehet például olyan értelemben használni, mint a "mi hai sentito?" mondatban a sentire igét, amiben a "megértés" mozzanata is benne van, meg olyan esetekben sem lehet használni, mint pl. a "misét hallgat", amiben a látás is benne van, sem olyan esetekben, mint hogy "ho sentito che te ne vai" (amiben az "értesültem róla" értelem is benne van) stb.

Nem csoda, ha az udirét szinte soha nem használják, én sem emlékszem, hogy valaha nagyon hallottam volna.

2015. márc. 30. 20:45
 3/3 anonim ***** válasza:
Igen, tehát az udire inkább magát a fizikai-biológiai képességet jelöli, vagyis hogy nem vagy süket, hanem működnek a hallószerveid. Süketségnél tudtommal nem használjuk a sentire igét.
2015. márc. 30. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!