Ismeritek, hogy mit jelent a "dorkó"?
Veszprém megyében és Pesten soha nem hallottam
2015. márc. 26. 20:48
Közép-Hevesben közismert az ötvenes kollégáim között.
A neten az írják, hogy a Dorko régi magyar márka, a kollégák szerint viszont a 60-as, 70-es években mindenkinek Dorco nevű kínai tornacipője volt, úgy is hívják, dorcó.
Én dél-hevesi vagyok, én nem ismertem korábban a szót.
2015. márc. 28. 07:37
Szolnok megyében lakok és ismerem, de nem használom és még nem hallottam senkitől sem
2015. márc. 28. 16:04
14/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm az újabb válaszokat is. Új infó számomra, amit a 12. válaszoló ír, hogy márkanév lett volna. Köszi!
Csak az érdekesség kedvéért osztom meg, keresgélés közben találtam:
[link]
:)
15/23 anonim válasza:
Békésben is használjuk. Anyukám azt is szokta mondani, hogy gumi dorkó, a gumicsizmára :)
2015. ápr. 1. 02:37
16/23 A kérdező kommentje:
A gumicsizmára mondva teljesen új a számomra. Köszi!
Én teljesen természetesen használom a magasabb szárú tornacipőre / olyan tornacipőre, amit nem (csak) tesiórára tudsz húzni, hanem mondjuk egy Converse. És baranyai vagyok. Engem szinte sokkolt, amikor megtudtam, hogy pár pesti barátom azt se tudja, eszik-e vagy isszák.:D
2015. aug. 16. 17:14
18/23 anonim válasza:
Gyerekként a 80-as években rendszeresen hallottam dorkó vagy ritkábban dorcó formában. Edzőcipőre használták az akkori felnőttek.
Pesten nőttem fel, itt is hallottam, de már nem emlékszem pontosan, kik használták. A családom Heves megye keleti részéről (az Alföld északi peremétől) származó része biztosan (legalább 2 emberre).
2016. szept. 28. 14:10
19/23 anonim válasza:
Ez nem annyira területfüggő, hogy ismerik-e vagy sem, hanem inkább korfüggő. Itthon a '73 előtt születettek tutira (de még a korai '80-asok is jó eséllyel) az országban bárhol ismerik a "dorkó" szót, mint a gumitalpú vászontornacipő szlenges elnevezését (eredetileg a magas szárút hívták így, de a száratlanra is gyakran használták.)
2017. jún. 23. 21:12
#19: Igen, ez lehetséges, de nálunk Baranyában a fiatal korosztály IS ismeri ellenben a budapesti fiatalabbakkal, akik viszont nem. Én például '96-os vagyok, mégis szinte csak a dorkó szót használom rá.
2017. jún. 25. 21:52
Kapcsolódó kérdések: