Legfontosabb, hogy ne erőszakold, ha franciákkal beszélsz, mert nevetségessé válhatsz.
Ha azonban úgy hozza a sors, hogy valamikor kijutsz Franciaországba (és egy kis pénzed is van), egy itteni ortophonista másfél óra alatt megtanítja neked. :)
Bravó, ötöske, megtapsollak! :)
Velem is előfordul, hogy kijavítok egy-egy "szarvas" hibát, de soha nem úgy, hogy közben ne adnék választ - ha tudok - a feltett kérdésre, és soha nem ezzel a kioktató hangsúllyal. Ha meg nem tudom a feleletet - vagy nincs mit mondanom -, akkor tartózkodom a hozzászólástól.
Ez a tudálékos okoskodás meg igazán nem ebbe a topicba való, hiszen a válaszolók pontosan megértették, hogy miről szólt a kérdés.
#4 vagyok: dehogy rúgdalom, pont hogy ezzel tanítom a tanulókat: ha van akár egy ember is, akiben most tudatosodott, hogy a betű meg a hang nem ugyanaz, már érdemes volt. Talán a csomagolásom nem volt túl szerencsés, ezt elismerem, de az #5/7 válaszoló sem megy a szomszédba agresszióért...
Én sem vagyok a definíciók tanításának híve, a gyakorlat sokkal fontosabb, de a hang/betű megkülönbözetésnek nagyon is van gyakorlati haszna. Tudom, hogy sokaknak nem válik ketté a két fogalom, ebből adódhat az is, hogy görcsösen igyekeznek megkülönböztetni pl. az angol son és sun vagy a német Bund és bunt szavak kiejtését, holott különbség csak írásban van köztük; vagy a "néma" betűket is kényszeresen ki akarják ejteni. Ehhez az első lépés a betű és hang közötti 1:1-es kapcsolat eloldozása...
Excuse-moi, mais tu avances ici de belles conneries.
Dans la vie de tous les jours, on utilise le mot "lettre" et non "son". Que ce soit la langue hongroise ou la langue française!
Tu ne fais que de couper les cheveux en quatre, avec tes explications pseudo-scientifiques. Si te ne peux pas répondre à la question posée, il vaut mieux de s'abstenir...
Si tacuisses, philosophus mansisses!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!