Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Létezik olyan szó, hogy...

Létezik olyan szó, hogy "hallgatol"?

Figyelt kérdés
Először is nem tudom jó témába tettem e a kérdést, de egyik szaktársam az egyetemen mindig így kérdez a "hallgatsz" helyett, és tudom,hogy bunkósság, de alig bírom néha visszatartani a röhögést... ilyen szó létezik? Én eddig csak "hallgatsz ról hallottam, "hallgatol" ról még nem.
2015. márc. 14. 15:38
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Ez olyan, mint a "nevetel"? Ezt se tudom hova tenni. Lehet, hogy tájszólás.
2015. márc. 14. 15:50
 2/11 anonim ***** válasza:
Mi is szoktuk néha mondani egymásnak, de mi csak "viccből", mikor szórakozunk. De valahonnan csak ered ez a szó, gyanítom, hogy ezért terjedt el felénk is. (Belső-Somogy)
2015. márc. 14. 15:54
 3/11 anonim ***** válasza:
gyanítom*
2015. márc. 14. 15:54
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem. Hallgatsz a helyes.
2015. márc. 14. 15:57
 5/11 anonim ***** válasza:
Hajdú-Biharban hallani leginkább. Adol, kapol...
2015. márc. 14. 15:58
 6/11 anonim ***** válasza:
83%

Tájszólás, ebből kifolyólag létező szó csak helyesírásilag kifogásolható.

Attól még lehet művelt egy ember, hogy tájszólása van.

Én pl használom a jösztök szót élő beszédben, mivel életem jelentős részében így hallottam. Tudom hogy kell leírni,de szóban nem jön a számra helyesen.

2015. márc. 14. 16:19
 7/11 anonim ***** válasza:
0%
A jösztök sem helyes!
2015. márc. 14. 17:11
 8/11 chtt ***** válasza:

Én is szoktam mondani, hogy halgatol, igaz ritkábban, mint azt, hogy jösztök. Tájnyelvinek gondoltam vón, de lehet, hogy tévedek. Írásban nem használom, de a hangzásukat kedvelem, még akkor is, ha:

"A helyesírás például nem engedélyez olyan alakot, hogy jösztök, míg a nyelvhelyesség szerint nyugodtan lehet használni, legfeljebb bizonyos helyzetekben rossz fényt vethet ránk."

... ha rossz fényt vet rám. :)))

2015. márc. 14. 19:11
 9/11 chtt ***** válasza:

Ja, a forrás lemaradt, bocs:

[link]

2015. márc. 14. 19:11
 10/11 anonim válasza:

Magyarországon, bármelyik városban előfordulhat, de szerintem ez főképp a cigányoktól ered. Magyar ember nem így beszél..Adol-Adsz, Kapol-kapsz..Csak csúnyítja a magyar nyelvet. Én soha nem fogok így beszélni. Pl nevek elé sem szoktunk (vagyis szoktak, de nyelvtanilag nem helyes) "a" betűt rakni, tehát:

-Martin volt! - A Martin volt!

-Nem is én voltam hanem a Martin! - Nem is én voltam hanem Martin!

Nyelvtanilag csak az "a" betű nélküli mondatokat helyeslem a magyar nyelvtanban.

2015. ápr. 6. 20:01
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!