Finnül tanulók! Hogyan tudtátok megjegyezni a szavakat?
Egy ideje elkezdtem finnül tanulni, de szembesültem egy olyan problémával, amivel eddig egy másik nyelvnél sem, pedig ismerek egy párat (bár tény, hogy mindegyik indoeurópai): magukat a szavakat igen nehéz megjegyeznem.
És itt most nem arról van szó, hogy a magyar jelentést ne tudnám hozzájuk társítani, mert azt még úgy-ahogy megoldom, hanem magának a finn szónak a megjegyzése okoz gondot. Annyira idegen, annyira más, annyira nem lehet kötni semmihez és annyira (egyelőre) kiszámíthatatlan rend szerint követik bennük egymást az egyes hangok, hogy sokszor egy frissen tanult szóból is csak arra emlékszem, hogy mivel kezdődik, és hogy kb. milyen betűk vannak benne, de nem mindig tudom összerakni a helyes sorrendet úgy, hogy kiadják a tényleges finn szót.
Ti találkoztatok már ilyen problémával? Ha igen, hogy oldottátok meg?
(Bónusz kérdés: van köztetek pécsi? :) )
Kösz a tippet. :)
A svéd szerintem pofonegyszerű, tanultam azt is jó ideig, és azért is szeretem, mert annál már csak az angol primitívebb. :)
hát, örülök, ha a svédet egyszerűnek látod. Nekem mondjuk pont ez a furaszavas dolog volt benne nehezebb, mint más nyelv, illetve néhol igen ééérdekesnek találtam a nyelvi gondolkodásukat. csak egy példa: azt hogy "mi ez", miért úgy kell megkérdezni, hogy vad är det för nagonting???? könyörgök, mit keres ott az a för nagonting? :DDD
én az olyan nyelveket tartom egyzserűnek, mint az angol, spanyol, olasz meg francia. :)
Szia/sztok
Nem tudom, hogy mennyire él még ez a téma, de azért írok egy "gyors" választ.
Én 4 éve tanulok finnül, és bizony néha-néha én is szembesülök ezzel a problémával. Nem tudom, hogy hogyan is oldom meg, de végül sikerül megjegyeznem a szavakat. Bár én inkább a szavak jelentésének a megjegyzésében tudok inkább segíteni, nem a betűk keverésében. Egyik ilyen módszerem: vegyük pl. a "porkkana" szót, ami magyarul répát jelent; én ezt úgy tanultam meg, h szétszedtem a porkkana szót: por-kana; mivel a répa a földben nő, azért földes, vagyis POR-os lesz, mikor kiszedik a földből, így összefüggés van a a szó között. Remélem, h érthető a logika :D És ha már sikerült megjegyezni a szó elejét, akkor a vége már könnyen megy....nekem. Úgyh ha nagy munka árán, de sikerült megtanulnom legalább a szó valamelyik részét, akkor már a többi könnyen megy.
Lehet, h ez a módszer nagyon betegnek tűnik, de egyszerűen ki kellett már találnom valamilyen trükköt, mert tényleg brutál, h milyen szavak vannak. :D
Remélem, h sikerült valamit segítenem, és a finnel, finnekkel kapcsolatban egész nyugodtan írhatsz/írhattok privátban is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!