Mostanában miért írják egyre többen külön az igekötőt külön az igétől?
Figyelt kérdés
Nem szoktam törődni azzal, ha valakinek nem jó a helyesírása, én sem vagyok tökéletes, de ettől már a falra mászok. Aki helytelenül írja, mikor elolvassa az irományát, nem érzi, hogy valami nem stimmel?2015. márc. 2. 13:36
1/25 A kérdező kommentje:
Na igen, rögtön hibáztam is egy szóismétléssel. :)
2015. márc. 2. 13:38
2/25 anonim válasza:
"de ettől már a falra mászok"
Ha már mászol, akkor m betűvel másszál k helyett, mert a mászik ikes ige, tehát helyesen "mászom". :-)
3/25 anonim válasza:
Mert a legtöbbjüknek fogalma sincs az "igekötő" jelentéséről, meg úgy bármilyen egyéb nyelvtani kifejezésről sem, aztán meg csodálkoznak, hogy idegennyelvet sem tudnak tanulni...
4/25 Andizsuzsi válasza:
Mert egyrészt nem tanulják meg az iskolában tisztességesen (különben automatikus lenne), másrészt az az általános nézet, hogy a neten nem kell helyesen írni.
5/25 anonim válasza:
Mert nyelvtanórán inkább amőbáztak a hátsó padban.
6/25 A kérdező kommentje:
2., köszönöm a helyreigazítást, bár a mászik nem állandó ikes ige, így egyes szám első személy helyes alakja a mászok. Csak a 3. alakjuk ikes.
2015. márc. 2. 17:45
7/25 chtt válasza:
Ezt most nem egészen értem. Van olyan ikes ige, amelyiknek nem a harmadik, hanem mondjuk az első alakja ikes??? Vagy hogy érted ezt a nem igazi ikest?
8/25 chtt válasza:
bocs, "nem igazi" helyett "nem állandó" - hogy érted ezt a nem állandó ikes igét?
9/25 anonim válasza:
Lehet hogy telefonon az autocorrect, gépen pedig a helyesírás-ellenőrző bezavar nekik. Ezek nem mindig értelmezik a magyar nyelv szabályait helyesen, és ha valaki nem bízik a saját tudásában akkor azt hiheti ő írta rosszul, és átjavítja.
10/25 Andizsuzsi válasza:
"hogy érted ezt a nem állandó ikes igét"
Vannak un. álikes igék, amik csak E/3-ben veszik fel az ikes alakot. Gondolj pl. a hazudik igére. Mondtad valaha, hogy "én soha nem hazudom"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!