Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan szólítasz fel T/2-ben...

Hogyan szólítasz fel T/2-ben ha az egyik félt magázod a másikat tegezed?

Figyelt kérdés
Pl ha a tanárod és a testvéred valahol állnak te pedig hívni akarod őket hogy jöjjenek ide. Most ha pl vészhelyzet van külön külön nem áll le az ember hívni őket. De az hogy gyertek ide vagy hogy tessenek ide jönni, mindkettő furcsa.

2015. febr. 9. 16:44
 1/8 anonim ***** válasza:
60%

Hát, ha vészhelyzet van, csak elrikkantod magadat, hogy "Segítség, ide hozzám", akkor a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. :D

Bocsáss meg, kérdező, ezt nem tudtam kihagyni, de értem, mire gondolsz, jó kis kérdés! :)

2015. febr. 9. 16:58
 2/8 anonim ***** válasza:
82%

Ilyenkor T/1 - et kell alkalmazni: pl. vegyük fel a kabátunkat, hideg van, vigyázzunk, meg ne fázzunk!

Ha nagy a gáz, akkor meg a fene törődik az illemmel.

2015. febr. 9. 17:02
 3/8 anonim ***** válasza:

Általában igazad van, Hakapesz, de a kérdező által felvetett esetben nem mondhatjuk azt a tanárnak ÉS a testvérnek, hogy "Gyerünk ide!"

Ez még tiszteletlenebb, mint a "gyertek".

2015. febr. 9. 17:23
 4/8 anonim ***** válasza:
0%
'idejönnétek?' szerintem elég udvarias így is.
2015. febr. 9. 17:42
 5/8 anonim ***** válasza:

Én általában tegezni szoktam ilyen esetben, de a magázódós is olyan szokott lenni, aki közelebb áll hozzám, pl. idősebb rokon, tehát nem tanár.

Ha tanárról van szó, akit nem akarsz tegezni semmiképp, akkor szólj a tanárhoz magázva, és intve jelezd a testvérednek, hogy rá is vonatkozik a felszólítás.

2015. febr. 10. 16:28
 6/8 anonim ***** válasza:
Ez mind szép (mint ahogy az én hülyeségem is), csak éppen a nyelvtani probléma nincs megoldva... :-(
2015. febr. 10. 17:29
 7/8 anonim ***** válasza:
28%

Miért, most mit szeretnél, kitalálni egy új ragozási formát? Nyilvánvaló, hogy a magyarban nincs lehetőség arra, hogy valami speciális módon egyszerre beszélj tegezve és magázva.

A japánban rengeteg különböző udvariassági és megszólítási formula van, simán el tudom képzelni, hogy a japánban pl. van ilyen. Nálunk nyilvánvalóan nincsen.

2015. febr. 10. 17:48
 8/8 anonim ***** válasza:
Én ilyenkor T/2-t használok.
2015. febr. 11. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!