Hogyan szólítasz fel T/2-ben ha az egyik félt magázod a másikat tegezed?
Hát, ha vészhelyzet van, csak elrikkantod magadat, hogy "Segítség, ide hozzám", akkor a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. :D
Bocsáss meg, kérdező, ezt nem tudtam kihagyni, de értem, mire gondolsz, jó kis kérdés! :)
Ilyenkor T/1 - et kell alkalmazni: pl. vegyük fel a kabátunkat, hideg van, vigyázzunk, meg ne fázzunk!
Ha nagy a gáz, akkor meg a fene törődik az illemmel.
Általában igazad van, Hakapesz, de a kérdező által felvetett esetben nem mondhatjuk azt a tanárnak ÉS a testvérnek, hogy "Gyerünk ide!"
Ez még tiszteletlenebb, mint a "gyertek".
Én általában tegezni szoktam ilyen esetben, de a magázódós is olyan szokott lenni, aki közelebb áll hozzám, pl. idősebb rokon, tehát nem tanár.
Ha tanárról van szó, akit nem akarsz tegezni semmiképp, akkor szólj a tanárhoz magázva, és intve jelezd a testvérednek, hogy rá is vonatkozik a felszólítás.
Miért, most mit szeretnél, kitalálni egy új ragozási formát? Nyilvánvaló, hogy a magyarban nincs lehetőség arra, hogy valami speciális módon egyszerre beszélj tegezve és magázva.
A japánban rengeteg különböző udvariassági és megszólítási formula van, simán el tudom képzelni, hogy a japánban pl. van ilyen. Nálunk nyilvánvalóan nincsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!